Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ va pune la dispoziţia colectorilor, într-o primă etapă a Programului ‘Rabla 2013’, un sfert din numărul total de tichete valorice prevăzute pentru acest an, în cazul epuizării stocului de către aceştia fiind nevoie de o cerere de suplimentare, precizează, luni, într-un comunicat de presă, AFM.

Conform Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, în prima etapă vor fi distribuite maximum 25% din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene şi ţinând cont de statisticile realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/.

În situaţia în care colectorii epuizează stocul de tichete primit iniţial, aceştia pot depune o cerere de suplimentare la AFM, dar numai după consumarea voucherelor primite iniţial atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice şi operatorii economici fără personalitate juridică.

Fondul pentru Mediu menţionează, totodată, faptul că distribuirea tichetelor solicitate se face din stocul disponibil la nivel naţional pentru persoanele fizice, până la epuizarea acestuia şi în limita stocului alocat de către AFM. În baza cererii de distribuire depuse, Administraţia poate transmite cel mult 200 de tichete, la fiecare cerere.

În cazul în care voucherele destinate proprietarilor persoane fizice nu sunt eliberate în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data distribuirii, acestea se restituie la Fondul pentru Mediu în vederea redistribuirii. AFM îşi rezervă dreptul să excludă din program un colector sau să anuleze tichetele distribuite dacă acesta nu restituie voucherele care au depăşit termenul de distribuire.

Pentru prima dată, în 2013, AFM a publicat pe site-ul instituţiei modul de distribuire a tichetelor pe fiecare judeţ, dar şi numărul de tichete distribuit pe fiecare punct de lucru, decizia fiind luată pentru a elimina orice suspiciune din piaţă.

Cu toate acestea, având în vedere unele informaţii apărute în mass-media cu privire la validarea operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, precum şi cu privire la distribuirea tichetelor valorice, Fondul pentru Mediu precizează că toate criteriile de eligibilitate au fost verificate de către comisia de validare pentru operatorii economici care şi-au depus dosarele pentru validarea în Programul ‘Rabla 2013’.

‘Pentru judeţul Cluj au fost depuse 21 de solicitări dintre care 13 operatori economici au fost acceptaţi în program (un operator economic are sediul social în judeţul Cluj, dar niciun punct de lucru în acest judeţ), având în total 16 de puncte de lucru. De asemenea, vă precizăm faptul că toţi aceşti operatori economici acceptaţi în program îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, respectiv din Certificatul constatator emis de ORC rezultă că au ca obiect de activitate colectarea/tratarea VSU şi deţin autorizaţiile necesare în acest sens (aceasta se poate verifica pe site-ul ANPM). Comisia de validare a respins operatorii economici care nu se regăseau în lista celor autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare elaborată de către A.N.P.M. Listele celor respinşi au fost publicate pe site-ul AFM’, se arată în comunicatul AFM.

Cei interesaţi să-şi caseze maşinile prin Programul ‘Rabla’ pot face acest lucru începând de luni, 10 iunie. În cadrul programului din acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012.

Fondul pentru Mediu va emite, în acest an, 20.000 de tichete pentru Programul ‘Rabla’, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. Pentru sesiunea 2013 se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul ‘Rabla’ este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric, iar pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: cumpărarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, a unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km sau achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. La achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim 10 zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.

Datele oficiale relevă că, prin Programul ‘Rabla’, derulat anual din 2005 şi până în prezent, au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi.

 

Recomandările redacției