Arădenii care vor să lucreze peste graniță, în agricultură au oportunități, prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. O companie din Danemarca, cu filială în Portugalia, caută câte 100 de lucrători fiecare, pentru munca sezonieră, cules de mazăre, în campania 2019. Se va munci într-o fermă cu lucrători din diverse țări, cu oportunități de dezvoltare a abilităților de muncă și socializare. Angajatorul danez deține în Portugalia o filială a firmei daneze Greenpeas. Contractul ar urma să fie încheiat, pentru Danemarca, pe perioada iunie – octombrie 2019, cu program de lucru 30-40 ore, 6 zile/săptămână iar pentru Portugalia, pe perioada martie – iunie 2019 – program de lucru 30 – 40 ore, 6 zile/săptămână.
Ce presupun ofertele de angajare
În Danemarca, cazarea se face în rulote, în camping, în care sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu dușuri, mașini de spălat, internet Wireless. Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Transportul dus-întors Romania-Danemarca este în sarcina lucrătorului.
Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opțional, lucrătorii pot să își aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.
Pentru Portugalia, cei interesați trebuie să știe că, se vor putea caza în case echipate cu toate utilitățile. Taxa de cazare plătită de lucrător/lună este de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului.
Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator.
Pentru cei care lucrează în Danemarca, plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. Salariul este 0.6 euro brut/ kg+12,5% alocație de concediu. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze. Cât privește Portugalia, plata este tot raportată la cantitate, iar salariul minim/lună/ persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației portugheze.
Cerințe pentru candidați
Cei care iau în calcul aceste oferte, trebuie să aibă minim 18 ani, să facă față la muncă fizică grea și eventual – dar nu este obli­gatoriu, să aibă minime cunoștințe de limba engleză.
Candidații trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba română sau engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk.
Preselecția CV-urilor aplicanților se va face de către angajator, apoi se va proceda la invitarea la selecție a persoanelor, în timp util, de către consilierii EURES. Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise numai persoanelor invitate.
Instrucțiunile de aplicare se găsesc pe website-ul: . Selecţia va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie la Slatina, iar CV-urile pot fi trimise până pe 10 decembrie. Acestea nu sunt singurele oferte de muncă valabile în țări UE în această perioadă. Arădenii interesați pot lua legătura cu reprezentanții agenției de șomaj AJOFM, pentru mai multe detalii.

Recomandările redacției