fetita_floareObişnuieşte să stea cuminte când vin oaspeţii sau chiar se ascunde după picioarele tale. Chiar dacă acesta poate fi un comportament normal pentru un copil mic, cu timpul poate deveni o problemă.

Într-o societate care pune mare preţ pe socializare, iar cei extrovertiţi sunt consideraţi mai buni şi mai competitivi, ce faci dacă puiul tău preferă să stea în banca lui şi nu are prieteni? Iată cum îl poţi ajuta să se schimbe.

Strategii ca să devină îndrăzneţ. Există câteva strategii ca să îl faci să devină mai îndrăzneţ. Poţi să încerci mai multe metode şi să vezi care funcţionează. Nu e bine să exagerezi şi să îi spui copilului că are o problemă sau să insişti să se schimbe. S-ar putea să reacţioneze mai rău. În schimb, vorbeşte despre situaţiile în care el se simte nesigur şi încercaţi împreună să vedeţi cum le poate depăşi. Punete în locul lui şi nu îi da imediat soluţia găsită de tine. Pune-i întrebări astfel încât să o descopere el singur. Dacă îi e teamă de anumite persoane sau situaţii, aţi putea pune în scenă şi să vă jucaţi de-a şcoala, de exemplu, sau de-a vorbitul cu colegii ori cu profesorii de care se teme, astfel încât să ştie apoi cum să facă faţă în diverse împrejurări.

Dă-i prilejuri de socializare. Dă-i impulsul să socializeze şi să aibă curajul să interacţioneze. Nu îl presa, dar provoacă-l în mod constant. Roagă-l să invite acasă colegi pe care îi simpatizează, organizează petreceri sau înscrie-l la un sport. Cu timpul va căpăta mai multă încredere. Discută cu el, vezi ce dificultăţi întâmpină şi găsiţi împreună soluţii ca să treacă peste ele. Dacă va avea experienţe pozitive, cu timpul, încrederea în sine va creşte, la fel şi măsura în care socializează.

Nu-l dădăci! Încearcă să vezi care e cauza timidităţii şi momentele în care e aşa, unde, cum relaţionează, ce evită. Apoi, îţi va fi mai uşor să deduci de ce tip de abilităţi are nevoie ca să înveţe să-şi stăpânească emoţiile, să dobândească abilităţi sociale încă de mic. Evită să-l dădăceşti în public. Nu-i pune etichete de genul: “Ei, aşa e el, mai timid”. Dacă şi tu eşti aşa, încearcă să ieşi din găoace şi copilul va învăţa de la tine prin imitaţie.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției