Peste 500 de isclălituri și cuvinte de recunoștință pentru iubitul scriitor apropiat al Țării Moților – Ioan Slavici, cuprinse într-un album. Asta propune Complexul Muzeal pentru exponatul lunii ianuarie, iar arădenii îl pot vedea în weekend.

„Ioan Slavici a cunoscut și a fost extrem de apropiat de pământul sacru al Țării Moților și de locuitorii acestuia. Încă din timpul copilăriei sale, autorul aude vorbindu-se despre faptele de eroism săvârșite, unde protagoniștii erau nimeni alții decât Horea, Avram Iancu, etc.

In urma evenimentelor sângeroase de la Scărișoara, acesta scrie un articol care a avut un ecou răsunator în presa vremii, pe care îl publică ulterior în «Tribuna» , «Voința națională și «Vatra», prin intermediul căruia condamnă cu determinare politica de oprimare a libertaților național- democratice ale românilor din Transilvania, invocând dreptul natural și istoric prin care i-a apărat pe moți, asupra cărora s-a tras cu arme de foc“, susține Laura Moș, muzeograf al Complexului Muzeal.

În semn de considerație, moții îi adresează lui Slavici – apărătorul lor, cuvinte de mulțumire cuprinse într-un album comandat tocmai la Viena. Albumul este decorat cu o placuță platinată, pe care sunt înscrise urmatoarele cuvinte: „Motii, pentru Slavici.” Anterior, placuța era din aur, având acelasi motto, însa a fost păstrată de fiica scriitorului, Lavinia.

Albumul evocă puternica legatură de prietenie a lui Slavici, cu moții, punându-și priceperea și demnitatea sa în slujba apărării acestora, fapt confirmat de aceste pagini atemporale de istorie.

Exponatul se găsește în Sala Unirii/Muzeul de istorie, în Palatul Cultural, etaj II (n.r intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Recomandările redacției