OLYMPUS DIGITAL CAMERACum era de aşteptat, sistemul de sănătate are nevoie de fonduri mai mari, decât s-a calculat la momentul aprobării bugetului judeţului. La cei peste 10 mi­lioane de lei prevăzuţi în bugetul admi­nistraţiei pentru Spitalul Judeţean şi secţiile acestuia se vor adăuga şi fonduri de la municipalitate. Sunt cu însă cu va­loare de împrumut, astfel că, spitalul va trebui să dea înapoi banii primiţi de la administraţia locală.
Prima rectificare a bugetului Consi­liului Judeţean prevede alocări de fonduri suplimentare pentru sistemul medical arădean. Este vorba de încă 1.537.000 de lei ce au fost alocaţi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, prin hotărârea Consiliului Local Municipal. Aceste fonduri sunt destinate achiziţiilor de bunuri şi pentru plata unor cheltuieli din pro­iectul „Teleradiologia Transfrontalieră Csongrad-Arad”, proiect ce ar urma să aibă ca finalitate, crearea unei reţele de telediagnostic între aceste două judeţe.
Pentru ca această reţea de dignosticare să funcţioneze, spitalul trebuie să achiziţioneze aparaturi şi echipamente medicale, dar şi să întreprindă anumite lucrări. Deşi vorbim de un proiect cu fonduri nerambursabile, achiziţiile trebuie făcute de spital din surse proprii, pentru ca apoi, fondurile investite să-i fie rambursate. Ca atare, după ce spitalului îi vor fi rambursaţi banii de către finanţator şi municipalitatea îşi va primi înapoi banii alocaţi cu valoare de împrumut.
Din cele peste 1,5 milioane de lei ar urma să se întreprindă lucrări la canali­za­rea menajeră, de reaparare a acoperişului şi de reamenajare a secţiei Cardiologie Recuperatorie, a fostului Spital Municipal. De asemenea, tot din aceste fonduri se vor reabilita faţadele clădirilor secţiilor O.R.L, Oftalmologie, Oncologie şi Dermatologie, de la aceeaşi unitate medicală ce aparţine acum de Spitalul Judeţean.
Lucrări de reabilitare se vor mai face în curtea spitalului din Piaţa Mihai Vi­teazul. În ceea ce priveşte aparaturile, proiectul de hotărâre arată că ar urma să se achiziţioneze un Laser Holmium pentru distrugerea endoscopică a caliculilor renali, destinat dotării Secţiei Clinice de Urologie. Spitalul ar urma să fie dotat şi cu ventilatoare pentru cazurile critice.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că se are în vedere şi o scădere a cheltuielilor de personal, bani cu care s-ar majora cheltuielile de personal ale Camerei Agricole.
CJA ar urma să aloce în acest an Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, peste 10 milioane de lei.

Recomandările redacției