sedinta1Deși se anunța o ședință cel puțin tensionată, după ce ultima fusese marcată de un scandal fără precedent – acela dintre vicele CJA și președintele Nicolae Ioțcu – ședința de astăzi a Consiliului Județean a mers doar pe trend constructiv. În loc de certuri, ședința a dus în atenție proiecte importante pentru județ și mai ales, o premieră în țară – constituirea unei comisii consultative care să găsească soluții pentru scăderea incidenței bolilor cardiovasculare.

Toate proiectele de hotărâre au fost unanim aprobate de aleșii județului în ședința ordinară a CJA de astăzi. Ce e drept, de această dată, vicepreședintele Adrian Țolea a absentat, tocmai după scandalul de la ședința precedentă. Cert este că, aleșii nu au avut nelămuriri mari pe niciun subiect, semn că și-au făcut temele în comisii și au lăsat baltă disputele. Pentru moment cel puțin.

Așa cum am scris într-un număr trecut al ziarului nostru, pentru că, Aradul are cea mai mare incidenţă de boli ale inimii, la nivel de țară, s-a luat hotărârea de constituire a unei omisii consultative. Pe baza unor date certe şi reale, aceasta urmează să evalueze impactul bolilor cardiovasculare asupra populaţiei arădene şi să identifice instrumentele şi resursele necesare unei interventii eficiente la nivel judeţean.

După un model din Finlanda

Această comisie este un demers unic în România, după un model străin, și anume Finlanda, care a luat același măsuri însă, acum mai bine de 30 de ani. Desigur, pentru că proiectul a dat rezultate, astfel de comisii au mai fost constituite peste graniță.

Comisia va fi format din reprezentanţi ai: Consiliului Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor, Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă, Asociaţia Medicilor de Familie și doi agenţi economici din domeniul medical – Medlife şi Medtronic. „Am propus această iniţiativă care este o premieră în România pentru că judeţul Arad se află în topul judeţelor din ţară în care populaţia este afectată de bolile cardiovasculare. (…) Din 21.531 de bolnavi la nivelul județului, doar 1.946 ajung să fie tratați așa cum se cuvine. Din 10 decese, șase sunt cauzate de boli cardiovasculare”, a spus Cristian Dina, directorul Medlife Arad. Acesta a mai spus că, cu o contribuțiade un RON pe cap de arădean s-ar putea trata populația cum se cuvine bolnavii în stare critic.

„Draftul protocolul a fost trimis tuturor instituţiilor partenere ale acestei comisii şi toate aceste instituţii şi-au dat acordul asupra respectivului protocol. Votarea proiectului de hotărâre care se referă la comisia consultativă este actul de naştere al acestei comisii. Imediat după aprobarea prin vot, comisia se va putea organiza deja. De la un pionierat, acest proiect din inițiativă locală ar ajunge să revoluționeze țara“, a susținutNicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

Proiecte viitoare

Deși a lăudat inițiativa, consilierul Mircea Purcaru a avut de făcut și câteva precizări. „Când se vor iniţia astfel de comisii pentru cancer sau pentru diabet, alte boli foarte răspândite în judeţul nostru?”, a întrebat Mircea Purcaru. Răspunsul a făcut referire la lipsa de susținere din partea Ministerului Sănătății. „Această inițiativă se poate concretiza pentru că există susținere din partea partenerilor privați. Ministerul Sănătății ar trebui să susțină astfel de proiecte. Vom face publice și alte proiecte pentru prevenirea şi combaterea bolilor oncologice în judeţ, Sperăm să găsim sprijinul necesar şi să le putem implementa“, a răspuns Nicolae Ioțcu.

În discuție a intervenit prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș“ care a vorbit despre proiectul de dezvoltare a infrastructurii de screening a cancerului mamar. Acesta va funcționa din noiembrie.

Alte proiecte de hotărâre aprobate în CJA vizează amenajarea Secției de Pediatrie și a spațiilor verzi de la Secția TBC și Spitalul Județean.

 

Recomandările redacției