sedintaŞedinţă grea pentru aleşii judeţului care au avut ieri de votat 34 de proiecte de hotărâre, multe dintre acestea de importanţă mare. Cu toate acestea, consilierii judeţeni au fost expeditivi şi au votat tot ce era de votat. Masterplanul pe deşeuri a fost proiectul pe marginea căruia au existat intervenţii.
Mai mulţi bani pentru sănătate – pentru asta au votat aleşii judeţului pentru prima rectificare de buget pe acest an. Mai bine de 1,53 milioane de lei, bani împrumutaţi de municipalitate pentru unele investiţii se vor adăuga la cei peste 10 milioane de lei ce vor fi alocaţi de administraţia judeţeană. Trebuie spus că, banii de la municipalitate sunt pentru anumite lucrări şi achiziţii, în cadrul proiectului „Teleradiologia Transfrontalieră Csongrad-Arad”. Mai exact, cu aceste fonduri se vor face investiţii la fostul Spital Municipal, într-un proiect transfrontalier de dezvoltare a unei reţele comune de diagnosticare. După ce fondurile vor fi ram­- bursate prin proiect, Spitalul Judeţean va trebui să-i înapoieze municipalităţii.
Vot pentru drumuri
Aşa se face că, tot în această şe­dinţă – una cu greutate, datorită pro­iectelor de mare interes aprobare – au fost avizate şi documentaţiile tehnico-economice pentru modernizarea drumurilor Dorobanţi – Macea şi Variaşu Mic – Iratoşu.
Vorbim de două drumuri care vor fi puse la punct, în continuarea a două proiecte transforntaliere: construirea drumurilor de legătură Dombegyhaz – Variaşu Mic, în cadrul căruia s-a reabilitat DJ 709C Arad – Variaşu Mic şi Elek – Grăniceri, în care s-a modernizat DJ 709J Grăniceri – Sânmartin. Acestea două au fost modernizate cu bani obţinuţi prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Acum aproximativ două luni, conducerea Consiliului Judeţean susţinea că, în urma licitaţiilor pentru cele două drumuri, deoarece lucrările au fost atribuite la un preţ mai mic s-au făcut economii substanţiale. Potrivit CJA, economiile s-au ridicat la peste 800.000 de euro, bani pe care, autorităţile i-au solicitat pentru alte lucrări, desigur, în continuarea celor derulate. Trebuie însă să completeze din bugetul propriu investiţiile.
Modernizarea DJ 709 J Dorobanţi – Macea, în lungime de aproape trei kilometri ar putea costa – după primele calcule ale reprezentanţilor CJA, nu mai puţin de 3.084.350 lei, iar lucrările au un termen de execuţie de şase luni. Reabilitarea DJ 709J Variaşu Mic – Iratoşu, lung de 3,64 kilometri presupune o investiţie estimată la 2.846.330 de lei, o valoare mai mică ca la primul drum, pentru că pe acest tronson ar urma să se execute „covor bituminos“.
Masterplanul pe deşeuri, în impas
Aleşii judeţului s-au lansat în discuţii pe marginea proiectului ce face referire la cotizaţia datorată de CJA, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad.
De reamintit că, în toamna anului trecut, administraţia şi asociaţia de firme SC Confort SA şi SC Vel Service SA au ajuns la un conflict pe Masterplanul pe deşeuri. Contractul de lucrări pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad“ încheiat cu cele două companii contractante a ajuns la termenul limită de execuţie. Deşi lucrările nu au fost atunci finalizate, asociaţia de firme a suspendat executarea acestora, nerespectându-şi astfel obligaţiile contractuale.
Consiliul Judeţean a luat hotărârea de a contracta serviciile unui expert pentru stabilirea exactă a situaţiei lucrărilor. Această măsură a fost luată în perspectiva găsirii unor soluţii pe cale litigioasă.
Pentru că Masterplanul pe deşeuri este în mare parte finalizat în prezent, ar urma acum să-i fie atribuită unui ope­rator, partea de gestionare efectivă a deşeurilor. Situaţia este însă mai complicată întrucât, pentru punerea în funcţiune a sistemului şi atribuirea părţii de gestionare unui operator, nu există norme de aplicare clare. „S-a apelat la serviciile unei comisii de evaluare pentru a se stabili care este stadiul lucrărilor executate de firma Confort. Când vom şti ce ope­rator se va ocupa de gestionarea deşeurilor?“, a întrebat consilierul Gheorghe Sabău în şedinţă.
„În prezent există un expert independent care lucrează împreună cu departamentul de asistenţă al proiectului. S-au făcut verificări de către Curtea de Conturi şi autoritatea de management. După evaluare ar urma să se liciteze ce a mai rămas. Trebuie să spun însă că, pe partea de colectare şi punere în funcţiune aşteptăm de opt luni procedurile. Ministerul Dezvoltării întârzie cu un punct de vedere. Nu există încă norme şi dacă am face ceva fără aceste norme am risca să avem parte de repercusiuni financiare. Situaţia nu este valabilă nu numai pentru Arad, ci şi pentru alte judeţe. Când vom avea clare procedurile, vom putea continua repede demersurile“, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Recomandările redacției