hepatitaAlianţa Pacienţilor Cronici din Ro­mânia a lansat cea mai vastă campanie de depistare a infecţiei cu vi­- rusul Hepatitei C. „În cadrul acestei campanii desfăşurate şi la nivel naţional, arădenii au posibilita-tea de a se testa gratuit în laboratoarele Bioclinica, pentru depis- tarea Hepatitei C. Acţiunea este organizată de Alianţa Pacienţi-  lor cu Afecţiuni Cronice (APCR) împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, cu susţinerea laboratoarelor Bio­clinica. Campania se va desfăşura sub sloganul: «Hepatita C nu doa­re. Doar ucide.»”, ne-a declarat Diana Toader, din cadrul asociaţiei din Arad.
Mii de teste gratuite de depistare a infecţiei cu virusul Hepatitei C vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi.
Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze celui mai apropiat laborator Biocli­nica, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.
Reprezentanţii asociaţiei argumentează necesitatea acestei campanii: „Este foarte important să vorbim despre Hepatita C, pentru că România ocupă locul I în Europa ca număr total de cazuri de Hepatită C şi locul IV ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice. La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 mi­lioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul Hepatitei C din întreaga Europă. Ce ne face să trecem acum la testarea pentru HCV? Răspunsul este foarte simplu: Azi avem alternativa vindecării în cazul acestei infecţii şi, ca atare, şi şansa prevenirii cirozei hepa­tice şi cancerului hepatic produse de acest virus. Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecţiei cu virusul Hepatitei C, având în vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe, este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect si la timp Hepatita cronică C”.
Numărul bolnavilor este în creştere
Numărul celor infectaţi cu virusul Hepatitei B şi C din judeţul Arad este alarmant. Aproape 16.000 de bolnavi se află în evidenţele medicilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad, însă doar 86 dintre aceştia beneficiază de tratament din partea statului român, în timp ce 49 se află pe listele de aşteptare. Restul bolnavilor s-ar putea să nu fi ajuns la un stadiu al bolii care să necesite încă tratament. Boala se întinde pe 20 de ani, iar de cele mai multe ori este descoperită de abia în ultimul stadiu.
Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de Hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.
Adrian Cotuna

Recomandările redacției