aeroportDeşi avem sistem de balizaj proaspăt inaugurat, pista Aeroportului Arad tot nefuncţională devine, în condiţii de ceaţă densă. Ieri, 270 de pasageri au fost afectaţi de aceste probleme, întrucât aeronavele n-au putut nici ate­riza, nici decola de pe pistă.
Ceaţa a făcut ca din nou pista ae­ro­gării arădene să fie neoperabilă. Asta în condiţiile în care, acum o lună, autori­tă­ţile arădene inaugurau balizajul – siste­mul de iluminare al pistei. Avionul care opera pe pe ruta Milano (Bergamo) – Arad a fost directionat, ieri, spre Timisoara, astfel că cei 129 de pasageri au ajuns în municipiu cu autocare. Alţi 140 de pa­sageri au aşteptat în zadar pe aerogara arădeană, întrucât zborul retur a fost anulat. Aceştia au fost relocaţi către alte zboruri ale companiei. Pasagerii şi-au dat însă planurile peste cap în urma anulării cursei spre Italia.
Balizajul a trebuit reconfigurat din cauza problemelor create de construcţia Autostrăzii Arad – Timişoara, o situaţie controversată, întrucât aceste lucrări trebui au susţinute de CNADNR. Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri i-a fost cedat în 2009 un teren în suprafață de 43.214 de metri pătraţi, cedarea acestuia dând curs unor probleme care, se pare că încă nu şi-au găsit încă complet rezolvarea, nici logistic, nici financiar.
Nu doar balizajul a fost însă afectat de cedarea terenului pentru autostradă, ci şi sistemul automat de aterizare instrumental, fără de care prima lucrare inau­gurată este incompletă. Acest sistem ghidează aeronava pentru aterizare atât pe direcţie, cât si pe pantă, astfel încât se va putea ateriza chiar şi în condiţii de ceaţă. Această lucrare trebuie făcută de ROMATSA, iar procedurile de achizi­ţie sunt în curs de derulare. Cu alte cuvinte, problema este doar pe jumătate rezolvată, până când şi celălalt sistem va fi pus la punct. „Aşa cum am spus, problemele pistei Aeroportului au fost rezolvate 50 la sută după inaugurarea sistemului de balizaj. Nu avem siste­mul adiţional de asistare a piloţilor, acesta fiind o lucrare ce va fi susţinută de ROMATSA. Sunt în faza de selecţie în procedura de achiziţie şi estimez că, cu tot cu lucrări, acest sistem care ne mai lipseşte va fi gata într-o lună şi jumătate“, a susţinut Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad. Autorităţile recunosc că până când ROMATSA va finalize investiţiile, pasagerii se mai pot aştepta la astfel de probleme.

Recomandările redacției