• Interviu cu Aurel Mircea Radița, primarul comunei Șicula

IMG_3729 IMG_3730 IMG_3735 IMG_3738 IMG_3740 IMG_3743 IMG_3744 IMG_3748A trecut mai bine de un an de când nu am mai vizitat cunoscuta comună Șicula și în această perioadă cIMG_3719omuna și-a continuat dezvoltarea, după cum poate vedea oricine trece prin comună. Ea are în componență trei sate: Șicula – centru de comună, Chereluș și Gurba. Discuția cu primarul din Șicula, Aurel Radița a început firesc, domnia sa fiind în temă cu fiecare lucrare ce se face în comună, de fapt pe IMG_3718teren l-am și găsit, însoțit fiind de noul viceprimar Vasile Ioan Dehelean.
– Domnule primar, iată că ne întâlnim iar întretimp aţi avut o schimbare în administaţie: aveţi un nou viceprimar. Din câte am înțeles colaboraţi foarte bine, așa este?
– Da, aşa este, suntem o echipă bună şi am o colaborare bună cu domnul viceprimar, pentru că numai aşa se poate să ai rezultate bune în activitate.
– Am înţeles că aţi început în forţă și lucraţi în toate cele trei localităţi: Chereluş, Şicula şi Gurba; despre ce lucrări este vorba?
– Da, ne ducem pe teren peste tot şi veţi vedea cum se munceşte. La Chereluş voi asfalta patru străzi – dar şi în satele Gurba şi în Şicula. Lungimea totală a acestora e de aproape 8 kilometri. Aţi putut observa şi dumneavoastră lucrările pe care le face firma care a câştigat licitaţia. Eu personal sunt mulţumit de cum se desfăşoară lucrurile în acest moment.
– Domnule primar, cum staţi cu bugetul pe anul 2015?
– Mai bine nu mă întrebaţi, mi-e greu să vă spun, dar va fi destul de greu în acest an pentru că nu avem bani. Ce mai este de făcut vom face din banii de la bugetul local dar aşa cum am mai precizat vom mai face un proiect. Mai putem asfalta încă 7 kilometri de străzi, acesta va fi un proiect pe fonduri europene.
– Care este situația încasărilor la dumneavoastră?
– Da, bună întrebare. În general bună – mai ales la persoane fizice – dar de multe ori, din motive chiar obiective, lumea întârzie cu plata impozitelor și taxelor. Noi nu prea avem rău-platnici și nici nu vrem să avem. Mai sunt unele cazuri extreme pentru care vom fi nevoiți să găsim unele soluții legale pașnice deoarece nu dorim în nici un fel să apelăm la somații ori la metode legale mai severe precum executarea silită: este complet neplăcut să-ți vină acasă acest gen de înștiințări ori să te trezești cu oamenii legii la poartă. La țară nu se obișnuiește acest gen de acțiuni deoarece lumea înțelege că „ce e a Cezarului“ trebuie dat.  Însă, pentru că se apropie Sărbătorile Pascale fac un apel la toți cei care au întârziat cu achitarea „dărilor“ să facă un efort să le achite până la Paști. Aceasta deoarece în demersurile noastre – atât la unele lucrări cât și la unele activități programate pentru acest început de an – ne bazăm pe acești bani, după cum se știe. Și eu cred că voi găsi înțelegerea necesară în rândurile oamenilor în acest demers.
Noul viceprimar secondează cu succes activitatea primarului
Despre unele segmente din activitatea administrației ne-a vorbit și Vasile Ioan Dehelean, noul viceprimar al comunei Șicula, semn că în scurtul timp de când este viceprimar s-a pus la curent problemele. A făcut precizări în special despre infrastructură și despre activitatea culturală. Astfel, în legătură cu infrastructura ne-a precizat: „trebuie să încep prin a spune că sunt în echipă cu domnul primar Radița abia din 2014 și pot spune că sunt multe… șantiere în lucru. Astfel am început pavarea centrului civic din localitățile Che­reluș și Șicula, lucrare ce va con­tinua și în acest an. Însă cea mai mare realizare a fost ob­ținerea finanțării pentru străzile din comună – în lungime de 8 km și au mai fost făcute și unele retușări“.
Fiind o comună cu frumoase și originale tradiții folclorice, discuția a alunecat firește și spre acest subiect, mai ales că se apropie Sărbătoarea Paștelui. „Încep prin a spune că sunt lucrări de modernizare la cele trei școli din cele trei localități ale comunei: în fiecare avem școli cu clasele I-VIII; am construit și rampe pentru accesul facil al persoanelor cu handicap. Am înființat o bibliotecă în cadrul școlii pe care am dotat-o cu computer. Am reabilitat Monumentul Eroilor – închinat eroilor căzuți în Al Doilea Război Mondial.
Apoi, activitatea culturală de la noi este bună iar anul acesta va fi deosebită. Astfel, în a doua zi de Paști, la Căminul Cultural va avea loc un concert extraordinar de muzică populară ce va fi susținut de trei cântărețe de frunte (care sunt de la noi): Flo­rica Bradu, Rodica Ardelean și Cornelia Căpraru Roman. Firește vom avea și alte evoluții dar și alte surprize pentru participanți. Tot pentru acest program și-au anunțat prezența o echipă de la Românii au talent. Noi îi așteptăm pe toți locuitorii din comu­nă să fie prezenți ca specta­tori la acest deosebit program pe care îl pregătim de Paști. Vreau să mai adaug că la noi se mai păstrează unul din cele mai pitorești obiceiuri «bătutul dobei». Este obiceiul de a informa sătenii de noutăți și de lucruri importante pentru comunitate prin… strigarea lor la colțurile străzilor de un dubaș care, înainte de a începe să spună noutățile și la sfârșitul spuselor, atrage atenția tuturor prin bătutul unei tobe“.
Părerile oamenilor
Ca de fiecare dată am ascultat părerile unor oameni ce ne-au ieșit în cale, vizavi de felul cum văd ei activitatea conducerii comunei.
La Chereluș am stat de vorbă cu profesoara pensionară Paraschiva Știrb care ne-a spus: „pe cei doi: primarul și actualul viceprimar    i-am avut elevi la Școala din Chereluș și eu îi știu ca fiind vrednici amândoi și inimoși și cred că nu s-au schimbat în așa fel încât să ajungă să trateze problemele oamenilor cu indiferență; dimpotrivă. Eu i-am văzut că sunt gospodari și în fiecare zi îi văd trecând prin localitatea noastră și aud că și prin celelalte. Am văzut și ce s-a făcut și ce este în curs de realizare, prin urmare le urez succes și pe mai departe și mă bucur că se zbat ca în scurt timp să ne ia praful de pe uliță prin asfaltarea acestui drum și a altora ce vor urma“.
La Gurba, un localnic ce n-a vrut să-și dea numele (doar inițialele:   D. G.) ne-a spus cu sfătoșenie: „nici într-o familie de multe ori nu poți să faci totul cum ți-ai dori – fie din cauza banilor, fie că nu toți sunt de acord; dar într-o comună, unde sunt multe păreri și fiecare crede că zona lui e mai urgent de rezolvat iar banii trebuie împărțiți cu zgârcenie pentru orice! Eu zic însă că tot ce face domnul primar, face tot pentru noi  și este bun făcut. Știți cum se zice: la fotbal și la… drumuri se pricepe fiecare, dar dacă arunci privirea în curtea celor mai cârcotași de multe ori n-ai ce… vedea. Altceva nu mai e de zis“.

Recomandările redacției