S-a debarasat de deșeurile provenite din renovări pe domeniul public și se va gândi de două ori înainte de a repeta acest gest, după ce a fost sancționat contravențional de către polițiștii locali cu atribuții de ordine publică, pentru nerespectarea prevederilor legii, privind regimul deșeurilor. Surprins de echipajul operativ al DGPL Arad duminică, în timp ce descărca dintr-o camionetă resturi de materiale de construcții pe un teren viran din cartierul Grădiște, V.L., de 26 de ani a fost amendat cu 3.000 de lei.

Modificările aduse legii au ca finalitate majorarea sancțiunilor contravenționale aplicate pentru prejudicii aduse domeniului public, în special de către persoanele fizice. Arădenii trebuie să țină cont de faptul că, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, încălcarea prevederilor legale cu privire la protecția mediului atrage după sine amenzi cuprinse între 3.000 – 6.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv între 20.000 – 40.000 lei, pentru persoanele juridice. Astfel, majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale permite polițiștilor locali aplicarea de sancțiuni contravenționale în cuantum triplat.

Măsurile sancționatorii vizează și debarasarea de piesele de mobilier (încadrate în categoria deșeurilor voluminoase) în vecinătatea rampelor ecologice destinate resturilor menajere. În acest sens, cetățenii trebuie să apeleze la sprijinul operatorului local specializat.

Noile reglementări recent intrate în vigoare prevăd inclusiv măsura complementară de ridicare a deşeurilor depozitate în alte zone decât cele autorizate, curăţarea terenului, precum şi eliminarea acestora. Administrația publică locală poate aplica aceste sancțiuni prin Biroul Protecția Mediului și Serviciile Ordine Publică și Parcări din cadrul DGPL Arad.

 

Recomandările redacției