scorobeteProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de lipovanul Radu Scorobete, avocat în cadrul Baroului Mehedinți, „în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență”.

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „La data de 12 martie, în calitatea sa de avocat, asigurând asistență juridică unui suspect, cercetat în stare de reținere pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației rutiere, a promis unui ofițer de poliție judiciară, din Lipova, că îi va remite suma de 500 de euro pentru a intervene pe lângă un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova. Scopul era acela de a-l determina pe procuror să dispună față de clientul său o măsură preventivă, neprivativă de libertate, astfel încât acesta să fie pus în libertate la expirarea perioadei de reținere și să fie cercetat în continuare în stare de libertate”.

Primarul oraşului Lipova, Iosif Mircea Jichici, ne-a declarat că, în calitatea avocatului şi de consilier local, a avut colaborări cu acesta „când mai bune, când mai rele. Despre clientul său, care este momentan reţinut, am aflat doar că ar fi vorba de un cioban din satul Bruznic”.

Florin Galiş, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Arad a spus despre evenimentul care l-a avut drept protagonist pe avocatul Radu Scorobete,  de asemenea membru al partidului : „ Este o situaţie delicată pentru toată lumea, dar  nu este cazul să facem alte aprecieri. De aceea să aşteptăm ca  justiţia  să îşi facă datoria în acest caz”.

Radu Scorobete trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să nu se apropie de ofițerul de poliție care a făcut denunțul sau să nu exercite profesia de avocat, în exrcitarea căreia a săvârșit fapta.

De la Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie am aflat că „momentan nu se ştie dacă se extind cercetările şi asupra clientului inculpatului, şi nici care este instanţa care va judeca fapta, ancheta fiind în desfăşurare”.

Dacian Don

Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției