lansare.„O carte pe care nu doar o vrei şi-o savurezi, dar, după ce-ai citit ultimul ei rând, simţi omeneşte că pur şi simplu ţi-a trebuit să-ţi treci zilele împreună cu ea”.– Andrei Ruse.

Între Lugoj şi Sibiu, scriitorul Andrei Ruse va poposi mâine şi la Arad pentru lansarea romanului „Zaraza”, publicat recent la Polirom, în colecţia EGO Proză.  Evenimentul se va desfăşura, începând cu ora 19,  la binecunoscuta librărie „Scienta” de pe strada Vasile Alecsandri, acolo unde autorul se va „arunca”  şi într-o discuţie specială cu prof. dr. Anca Giura, o discuţie inedită „despre zarazele fără nume, oraşele visate şi patimile negre ale inimii”.

De ce nu mai dansăm tango?

„Ne întâlnim cu un autentic romancier, cu un veritabil roman de dragoste rănită şi cu mitul senzual al Zarazei, femeia visată de atâţia bărbaţi cândva. Pregătit să devină film, recentul roman stârneşte valuri de interes şi ne proiectează într-un Bucureşti misterios, plecând de la poveşti de viaţă reale”, declară, în avans, organizatorii.

Din prezentarea cărţii: „ O seară banală de toamnă din 1928 se transformă, pentru un tînăr student la Conservator, în momentul de graţie cînd acesta urcă pentru prima oară pe scenă. Trei ani mai tirziu, la Berlin, Cristian Vasile va înregistra poate cea mai frumoasă piesă de dragoste a epocii, «Zaraza», devenind repede cel mai iubit dizeur al timpului său. Povestea lui, de la glorie la decădere, într-o altă seară banală din 1947, este pusă în scenă bucată cu bucată, după mai bine de doi ani de documentare şi investigaţie continue ale autorului, care s-au terminat odată cu găsirea mormîntului fără nume şi fără cruce al personajului său principal. O călătorie fascinantă în Bucureştiul agitat şi efervescent al interbelicului, presărată cu poveşti de dragoste, de prietenie, de trădare şi de loialitate în vremuri tot mai tulburi, de rezistentă şi devotament pentru artă şi libertate, o aventură aproape nebună a împlinirii visului de a deveni nemuritor. O perioadă de aur a unei ţări, dar şi o perioadă cu tensiuni politice violente, război şi moarte. Cristian Vasile, Ion Pribeagu, Ionel Fernic, Jean Moscopol, Zavaidoc, Maria Tănase, Gică Petrescu, Mihail Sebastian sau Mircea Eliade sînt doar cîteva dintre personalităţile readuse la viaţă dintr-o lume care s-a vrut a fi ştearsă şi uitată pe nedrept, dar care încă este pastrată în amintire”.

 

Recomandările redacției