grevaSindicatele din Educaţie au hotărât ca în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie să picheteze Guvernul României şi sediul USL din Bucureşti, urmând ca în data de 6 noiembrie să aibă loc un miting de amploare în Bucureşti, urmat de un marş de protest. În zilele în care va avea loc pichetarea, fiecare organizaţie judeţeană va protesta prin purtarea de către membrii de sindicat a unei banderole albe (grevă japoneză). Nemulţumirile cadrelor didactice sunt legate de slaba finanţare a sistemului şi de salariile mici.
Profesorii ameninţă că în cazul în care aceste acţiuni sindicale nu vor avea ecoul scontat, se vor întruni din nou şi vor decide ce alte forme de protest se vor impune.
„Printre revendicările noastre se numără alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru Educaţie, conform art. 8 din Legea Educaţiei Naţionale şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public; reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin MEN; reintroducerea sporului de doctorat; introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achizitionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Se mai doreşte adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2: 1 şi majorarea salariilor personalului nedidactic.

Recomandările redacției