SONY DSCAgenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către dr. Gabriela Mărioara Ţârle, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Conform ANI, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act, ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură.
În urma evaluărilor efectuate, s-au constatat indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 din Codul Penal al României, întrucât pe perioada exercitării funcţiei publice de conducere a Direcţiei de Sănătate Publică Arad, a încheiat un contract de asistenţă juridică cu „Cabinet de avocat Codrin Mihai Ghiţă”, pe o perioadă de 12 luni, începând cu 5 septembrie 2012, realizându-se astfel un folos material pentru cabinetul de avocatură, în valoare de 2.657 lei pe lună.
În perioada 12.10.2010-17.11.2011, Ţârle a încheiat, în calitate de persoană fizică, patru contracte de asistenţă şi reprezentare juridică cu acelaşi cabinet de avocatură, în valoare de 9.500 Lei.
Conform ANI, „sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Ţârle Gabriela Mărioara fiind in­formată, la datele de 21.11.2012 (confirmare de primire din data de 27.11.2012), 08.01.2013 (confirmare de primire din data de 16.01.2013), despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau in­- formaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 01.02.2013, Ţârle Gabriela Mărioara a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere“.
La data de 15.08.2007, Ţârle a fost numită în funcţia publică de conducere de Director în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Gabriela Ţârle: „La revedere!“
„Între 12.10.2010 şi 17.11.2011, Ţârle Gabriela Mărioara a încheiat, în calitate de persoană fizică, pa­tru contracte de asistenţă şi re­prezentare juridică cu «Cabinet de avocat Codrin Mihai Ghiţă», în ve­derea reprezentării sale în instan­ţă, în procesul intentat Direcţiei de Sănătate Publică Arad. La data de 05.09.2012, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Ţârle, în calitate de reprezentant al DSP, încheie şi semnează cu acelaşi cabinet de avocatură un contract având ca obiect acordarea asis­tenţei, reprezentării juridice, consultanţei juridice Direcţiei de Sănătate Publică Arad, într-un proces ale cărui părţi au fost DSP şi Ţârle Gabriela Mărioara“, se arată într-un comunicat de presă emis de ANI.
Astfel, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara cu privire la posibila săvârşire de către Gabriela Ţârle, a infracţiunii de conflict de interese, faptă prevăzută şi pedepsită conform art. 253 din Codul Penal al României.
Contactată telefonic, dr. Gabriela Ţârle s-a arătat foarte afectată de „deranjul“ pricinuit, confundând probabil Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad cu propria instituţie. Aceasta ne-a declarat: „Agenţia Naţională de Integritate nu a dispus nimic. Şi dacă a dispus, ce dacă a dispus? Nu aveţi voi nici o treabă cu mine. Nu e treaba voastră! La revedere!“.

Recomandările redacției