Interviu cu Mircea Miclea, primarul comunei Vărădia de Mureş

primarVaradia de Mures centru batraniAmplasată pe circulatul drum DN7, în estul extrem al judeţului, Vărădia de Mureş este o comună ce a pornit ferm pe drumul dezvoltării. Fiind în zonă de deal – având în componenţă satele: Baia, Juliţa, Lupeşti, Nicolae Bălcescu şi Stejar – comuna are un peisaj deosebit dar şi alte resurse pe cale de a fi valorificate în beneficiul locuitorilor săi.
Discuţia recentă cu tânărul primar al comunei, Mircea Miclea – reales ca primar anul trecut, a evidenţiat unele aspecte care, în urmă cu un an erau planuri de viitor.
– Din câte reţin, unul din subiectele stringente ale comunităţii, subliniate şi în discuţia noastră ante- ­rioară, a fost infrastructura. Care este acum situaţia ?
– În ceea ce priveşte infrastructura am început cu reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale. Ne-a ajutat enorm şi faptul că am câştigat un proiect pe Măsura 322 a cărui obiective sunt în curs de realizare.
Am mai iniţiat şi un alt proiect – documentat în 2010, scos la licitaţie SEAP în 2011, câştigat de o firmă arădeană după principiul preţului celui mai mic – pentru reabilitarea a trei străzi în Vărădia, două în Juliţa şi o stradă în Nicolae Bălcescu. Valoarea lui este puţin peste 844 mii lei, cu finanţare din bugetul local şi de la Consiliul Judeţean. Durata proiectului este de 4 ani; execuţia a început în noiembrie 2011, fiind întreruptă în iarna trecută, reluată în primăvara lui 2012.
Avantajul proiectului este că are garanţie de 10 ani de la data recepţiei finale (!) şi ca măsură asiguratorie, la fiecare factură emisă se reţine 2,5% din valoare drept „garanţie de bună    execuţie“. Până în prezent, deşi s-a consumat doar primul an al contractului, sunt realizate mai bine de jumătate din lucrări: o stradă în Vărădia şi două străzi în Juliţa. Am vrut să începem cu zonele cele mai umblate, cum este strada dintre DN7 spre Halta CFR; porţiunea spre noul cămin de bătrâni – aflat în lucru, urmează s-o finalizăm după terminarea investiţiei.
Pentru că au fost şi unele discuţii, doresc să accentuez acest aspect: contractul este pe patru ani: abia atunci se va încheia lucrarea în totalitate şi se va face recepţia finală a lucrării; deocamdată s-a făcut doar o „recepţie la situaţia de lucrări“ – act pe care l-am oferit spre studiu celor ce l-au solicitat. Re­pet, însă, cel final va fi la încheierea contractului.
Apoi, altă stradă unde sunt demarate lucrări este strada dintre DN7 şi mijlocul satului – circa 1,09 km, lucrări întrerupte de vreme – dar şi din lipsa banilor şi care vor fi reluate în primăvară. Conform situaţiei meteo din anii precedenţi, probabil se vor relua prin aprilie. Fireşte că lucrările avansează şi în funcţie de finanţări – aşa cum ştie toată lumea din experienţă proprie: când ai bani ritmul e mai vioi. Noi sperăm – iar eu şi echipa mea vom face toate eforturile şi demersurile în acest sens – ca în următorii trei ani să avem banii pentru finalizarea acestei importante lucrări.
– Aveţi şi unele „investiţii de suflet“, în sensul unor categorii sociale mai aparte?
– Fireşte şi aş vrea să încep cu investiţiile în… bucurii. Ne-am bucurat că am putut sprijini sponsorizarea lui… Moş Crăciun şi iarna aceasta – cu 200 de pachete de dulciuri oferite copiilor; pentru că nimic nu este mai preţios ca zâmbetul unui copil şi sănătatea. Deşi criza este mereu prezentă, am reuşit să sprijinim şi organizarea celei de-a treia ediţii a Concertului de colinde – ţinut la Căminul Cultural din Vărădia, unde au evoluat numeroase grupuri de colindători formate din elevi, cinci cete de dubaşi (formate din tineri localnici),  două coruri de credincioşi ortodocşi ş.a.
Iar ca lucrări în domeniul şcolar, ne bucurăm că am reuşit finalizarea grupurilor sanitare de interior la trei şcoli: Şcoala Gimnazială „Cristian Herbei“, Şcoala cu clasele I-IV Juliţa şi Şcoala cu clasele I-IV Lupeşti.
– Aţi amintit de un centru de bătrâni în Vărădia. Care este stadiul lui?
– Da, despre el voiam să vorbesc în continuare. A fost o necesitate – sunt şi persoane de vârsta a treia care au nevoie de ajutorul nostru – şi am profitat de finanţarea nerambursabilă prin Măsura 322, finanţare pe care doar câteva comune arădene o au, pentru a-l realiza. Va avea 14 locuri şi este amplasat la nici 150 m de DN7 şi destul de aproape de Halta CFR,  locaţie special aleasă.
– Ştiu că aveţi noutăţi deosebite şi în ceea ce priveşte înfiinţarea de noi locuri de muncă în comună. Des­pre ce este vorba?
– A fost unul din cele mai prioritare aspecte ale perioadei pe care le-am avut în vedere. Avem un investitor care deschide o carieră de piatră pe teritoriul comunei şi care va începe să lucreze în acest an; deci anul acesta vor fi câteva zeci de noi locuri de muncă printr-o investiţie nouă.
Am negociat cu el şi vom primi şi o anumită cantitate de piatră pentru rea­bilitarea străzilor – lucrări pentru care  s-a impus achiziţionarea de utilaje specifice: buldoexcavator, autobasculantă, cilindru vibrocompactor. La aceste locuri de muncă directe se vor mai adăuga, natural, cele din activităţi co­nexe: comerţ, transport. Ne bucurăm că încet-încet lucrurile se îndreaptă spre normalitate şi curând vom putea pune în valoare şi frumuseţile naturale ale zonei, care vor aduce alte noi surse de venit. Un număr de locuri de muncă noi vor fi şi odată cu deschiderea căminului de bătrâni.
– Despre unele proiecte de viitor…?
– Deocamdată încercăm să finali­zăm ce avem început. Fireşte că mai avem în derulare unele negocieri, avem în lucru unele proiecte, dar despre acestea cu altă ocazie. De fapt, la noi totul este o continuare; munca în administraţie nu are o finalitate strictă: când încheiem ceva, apare altceva.

Recomandările redacției