Mii de agricultori din județ vor primi bani de la APIA în această perioadă. Fermierii arădeni vor primi mai multe tipuri de ajutoare tranzitorii. S-a vehiculat că Ajutoarele Naționale Tranzitorii vor fi sistate, însă, agricultorii pot sta liniștiți deocamdată, întrucât suspendarea vehiculată nu este adevărată. Nu deocamdată. A fost vorba doar de declarațiile unor politicieni, iar conducerea Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a dat asigurări că nu sunt probleme cu plățile.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a autorizat la plată peste 92% din numărul de fermieri eligibili ai Campaniei anului de cerere 2019, cu o sumă totală de peste 2, 1 miliarde de euro. Instituția a nunțat că de câteva zile s-a demarat și efectuarea plăților aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) pentru vegetal și zootehnie, la cursul de schimb valutar

„Aceste plăți – Ajutoare Naționale Tranzitorii se fac din bugetul de stat național și nu s-a pus problema ca ele să fie sistate ori să întârzie. De aceste ajutoare beneficiază aproape toți beneficiarii plăților pe suprafață, deci un număr mare de fermieri. Există discuții la nivel înalt ca aceste criterii de acordare a ajutoarelor să devină mai restrictive din 2022. Însă, până atunci se vor acorda fără probleme din informațiile pe care le avem. Va exista o perioadă de tranziție în această direcție. Deocamdată, agricultorii nu au de ce să-și facă probleme. Banii intră în conturi în aceste zile“, a susținut Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad.

Anul acesta, un număr 21.060 de fermieri arădeni au depus cereri de plată pe suprafață, pentru un total de 360.528,82 de hectare. Cea mai mare parte dintre aceștia beneficiază de ajutoare tranzitorii.

Recomandările redacției