ajutoarePersoanele nevoiaşe vor primi şi în acest an alimente, în cadrul Planului European de Ajutoare. Instituţia care se ocupă de acest program a dat start procedurii de achiziţie a alimentelor.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are în plan să achiziţioneze de pe piaţa comunitară din bani europeni, puşi la dispoziţie de Comisia Europeană, cel puţin 21.000 tone de mălai, în valoare de peste 44,9 milioane lei, fără TVA, conform unui anunţ publicat pe site-ul e-licitaţie.ro.
Această achiziţie face parte din cadrul aplicării Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din România (PEAD) – 2013“. Licitaţia se va încheia, cel mai probabil după jumătatea lunii viitoare, când va fi ales un furnizor pentru mălai.
APIA s-a ocupat de achiziţiile de alimente în cadrul PEAD derulat din toamna anului trecut şi până în luna februarie a acestui an. Persoanele nevoiaşe au pri­mit făină, orez, mălai, lapte praf, biscuiţi şi paste făinoase, produse la care s-au mai adăugat şi alte alimente noi. Vorbim de zahăr, mazăre, fasole boabe şi bulion.
Peste 51.000 de arădeni cu situaţie financiară precară au primit ajutoare constând în produse alimentare în campania 2012 – 2013.
De amintit însă că, programul nu a fost lipsit de probleme. Dacă repartizarea alimentelor s-a făcut cu o întârziere, uleiul nu a ajuns deloc, deşi se afla pe lista alimentelor ce urmau să ajungă la persoanele cu situaţie materială precară. O firmă aleasă de APIA nu şi-a respectat condiţiile contractuale astfel că, programul a fost afectat.

Recomandările redacției