definitivatUn număr de 249 de candidaţi din Arad s-au înscris în perioada 4 – 25 ianuarie pentru examenul naţional de definitivat în învăţământ, care va avea loc pe 18 iulie.
„Dintre aceştia au fost validaţi de aplicaţie 244 de candidaţi. Dintre cei cinci care nu au fost validaţi, doi aveau vechime neco­- respunzătoare, alţi doi s-au retras din motive personale, iar un candidat nu a îndeplinit criteriile privind studiile. Ca o noutate, în acest an vechimea minimă necesară la catedră s-a redus de la doi ani la un an. De asemenea, nota la inspecţie trebuie să fie de minim opt, înainte fiind de şapte, iar la proba scrisă candidatul trebuie să obţină minim opt şi nu şapte cât era înainte“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
În baza Metodologiei pentru organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ, candidaţii vor avea de trecut două inspecţii la clasă şi o probă scrisă.
Inspecţiile se vor realiza până la data de 20 iunie şi constituie criteriu eliminatoriu, candidaţii trebuind să obţină cel puţin media opt la acestea pentru a putea accede la proba scrisă, care se va desfăşura în data de 18 iulie. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră. Subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, iar modele de subiecte şi bareme vor fi postate la pe pagina web dedicată, http://defi­nitivat.edu.ro, şi vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debu­- tanţilor, desfăşurate de Casa Corpului Didactic.
Afişarea rezultatelor se va face pe 23 iulie, iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare se va realiza în 23-24 iulie. În perioada 25-26 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi disponibile în data de 27 iulie. Personalul didactic se poate prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului de un an.
Lucrarea scrisă se desfăşoară în centrele de examen, începând cu ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de patru ore.
Metodologia mai prevede că pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor se vor constitui centre de evaluare/contestaţii la nivel naţional. Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, în săli separate, de cele două comisii şi apreciată cu note de la zece  la unu, conform baremului de evaluare şi notare, nota minimă de promovare a examenului fiind opt.

Recomandările redacției