didilescu1 OLYMPUS DIGITAL CAMERASâmbătă, 2 martie în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad va avea loc o nouă reprezentaţie a spectacolului „Apropo, aţi chemat pompierii?” de Aldo Nicolaj în regia Lianei Didilescu. Cel mai longeviv spectacol al Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad – „Apropo, aţi chemat pompierii?” a împlinit zece ani în martie 2010, când a avut loc şi o  repre­zentaţie aniversară. Premiera spec­tacolului „Apropo, aţi chemat pompierii?” a avut loc în 24 martie 2000. De atunci spectacolul a participat la numeroase manifestări de prestigiu din ţară şi străinătate şi a fost de asemenea invitat pe scene europene.
„Apropo, aţi chemat pompierii?” era la vremea conceperii lui un spectacol inovator. Un one man show foarte diferit de ceea ce se făcea la acea vreme în teatrul românesc. Actorul Zoltan Lovas a mărturisit că s-a ataşat foarte mult de această producţie şi este foarte nostalgic acum, înaintea ultimei reprezentaţii. Una dintre cele mai importante reuşite ale spectacolului este participarea la Festivalul One-man-show, Gala Star din Bacău, unde juriul a fost format din re­putaţii oameni de teatru Ştefan Iordache, Sanda Manu şi Dan Piţa.
„Apropo aţi chemat pompierii?” s-a jucat însă şi într-un mediu mai puţin convenţional – la penitenciar. Actorul Zoltan Lovas ne-a povestit cum în urma unei asemenea reprezentaţii unul dintre deţinuţi – Butelie, i-a compus o poezie.
„Tartuffe” în regia lui Dan Vasile
Duminică, 3 martie, de la orele 19, tot în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad va avea loc o nouă reprezentaţie a spectacolului „Tartuffe” de Moliere în regia lui Dan Vasile. Decorul spectacolului este semnat de Laurian Popa, iar costumele de Luminiţa Penişoară. Îndrăgostită de Valere – Alex Mărginean, Mariane nu este de acord cu decizia tatălui ei de a o căsători cu impostorul Tartuffe. Marianei i se alătură mama ei vitregă, Elmire – Alina Danciu, fratele Damis – Marian Parfeni şi servitoarea interpretată admirabil de Oltea Blaga. Împreună pun la cale un plan menit să-i deconspire impostura lui . Din păcate planul lor nu scapă vigilenţei impostorului, astfel încât este necesară o măsură de urgenţă care să reabiliteze statutul lui Elmire, s-o salveze pe Mariane, dar şi pe restul familiei de la pierzanie. Mai mult pentru a-i face hatârul mult mai tinerei sale soţii decât pentru a pune la încercare credibilitatea lui , Orgon acceptă să-i întindă acestuia o capcană.
„Săptămâna Zoltan Lovas”
Săptămâna care tocmai se încheie ar putea fi supranumită „Săptămâna Zoltan Lovas” la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad. Întâmplător sau nu, în această săptămână au loc trei spectacole foarte diferite, toate avându-l ca protagonist pe Zoltan Lovas: „Sorry”, de Alexandr Galin în regia lui Ion Ardeal Ieremia, Apropo, aţi chemat pompierii?” şi „Tartuffe”. Întrebat dacă nu i se pare dificil să joace în trei spectacole diferite într-un timp atât de scurt Zoltan Lovas ne-a răspuns: „Nu mi-am pus această întrebare pentru că nici nu mi-am dat seama de acest lucru. Nu mi-este greu. Aş dori tuturor actorilor să aibă astfel de perioade, în care să joace mult şi în registre diferite. Oricum şi dacă mi-ar fi greu şi m-aş gândi că e dificil, m-aş consola repede, doar comparându-mă cu par­-t­e­nera mea din «Sorry», Claudia    Ieremia, care joacă şi la Arad şi la Timişoara în 16 spectacole diferite”.
Zoltan Lovas ne-a mai mărturisit că a mai trecut prin astfel de perioade şi în trecut: „A fost o vreme când re­petam şi la Arad şi la Timişoara, sau când într-o lună de zile am avut nu mai puţin de trei premiere, cu «Eve­nimentul», «Încornoraţii» şi «Doi tineri din Verona»”.

Recomandările redacției