De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, arădenii sunt așteptați la ceremoniile militare și religioase ce se vor desfășura în locuri de mare însemnătate pentru istoricul evenimentelor petrecute acum 101 ani, în municipiu.

Așadar, vor fi evocate marile personalități arădene care au avut o contribuție crucială în realizarea marelui ideal național al unirii tuturor provinciilor românești. În organizarea Prefecturii și a Garnizoanei Arad, împreună cu Batalionul 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu”, cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului și structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne,  duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, va avea loc un ceremonial militar-religioasă la Crucea Martirilor din Parcul Mihai Eminescu. Se va prezenta Onorul persoanei oficiale, se va intona imnul național, iar după oficierea unui ceremonial religios în memoria eroilor care s-au sacrificat pentru idealul unirii, vor fi depuse coroane de flori la monument.

Începând de la ora 9.00 se va desfășura o ceremonie militară în fața Palatului Administrativ, începută cu prezentarea Onorului, intonarea imnului național, citirea mesajului primului ministru al României cu ocazia Zilei Naționale a României, iar în final, cei prezenți vor putea vedea defilarea efectivelor și a tehnicii de luptă și intervenție aparținând Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică.

De la ora 10.30, corifeii arădeni ai Marii Uniri vor fi comemorați în cadrul unei ceremonii ce se va desfășura în cimitirul Eternitatea. La finalul ceremoniei, după serviciul religios, se vor depune coroane de flori la monumentele celor trei corifei care-și dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și dr. Ioan Suciu.

Manifestările organizate cu prilejul Zilei Naționale a României vor lua sfârșit la ora 18.00, tot în fața Palatului Administrativ,  prin retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu” spre Cetatea Aradului pe traseul Bulevardul Revoluției – Piața Avram Iancu – Podul Decebal.

Ne îndeplinim datoria de a evoca marile personalități istorice, faptele lor, precum și sacrificiile săvârșite de eroii care au pierit în luptele pentru îndeplinirea idealului unirii tuturor românilor. Îi invit pe toți arădenii să participe de Ziua Națională a României la aceste ceremonii solemne, care ne aduc aminte de marii noștri înaintași dar și de evenimentele petrecute acum 101 ani chiar aici, la Arad. La mulți ani tuturor românilor, la mulți ani arădeni!”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.

De asemenea, sâmbătă, 30 noiembrie, începând cu ora 16.30 va avea loc Parada Portului Popular, eveniment dedicat Marii Uniri.

Recomandările redacției