De câteva zile în jurul aparatelor de reciclare de la magazinele Kaufland din oraș zeci de oameni, cu saci de pet-uri, sticle și doze de băutură așteptau uneori și zeci de minute pentru a-și recicla deșeurile.

Este o premieră în România după ce în câteva oraşe, printre care și Aradul,  oamenii au făcut cozi la reciclat sticle, doze şi peturi. De pildă, în faţa automatelor de la Kaufland Micălaca zeci de oameni au stat la rând cu saci sau cărucioare pline cu produse de reciclat.

Din păcate arădenii nu au devenit ecologişti peste noapte, ci au fost mai degrabă motivaţi de preţul primit pentru reciclare.

 

Așa că cu mic cu mare, arădenii s-au înghesuit în ultimile zile la reciclat, stând la coadă cu saci și coşuri pline de doze şi pet-uri.

Deşi astfel de campanii de reciclare există de ani de zile, suma de 10, 20 sau 30 de bani oferită per pet nu i-a tentat pe oameni să depună efortul de a recicla. Însă noua campanie a retailerului german a adus o ofertă mai tentantă, de 50 de bani pentru un recipent reciclat. Clienţii nu primesc însă bani ci bonuri de cumpărături de valoarea produselor reciclate.

Duminică și luni seară la dispozitivul amplasat în parcarea unui supermarket din Micălaca s-au strâns zeci de oameni cu saci plini de pet-uri. Scena s-a repetat luni și marți seară. Unii au venit chiar și cu remorci încărcate de deșeuri.

” Am venit cu câțiva saci, doze, petu-ri, ce am avut.  Am fost și pe Banu Mărăcine dar acolo deja le-au închis ( n.r. aparatele de reciclare). Primim niște bonuri cu care putem să cumpărăm produse din magazin. E foarte bine”, spune arădean.

” Este pentru prima dată când văd coadă la acest automat deși este instalat de mai multe luni bune. Oamenii vin pentru că acum câșțigă un bănuț. E foarte bine așa mai scăpăm de pet-urile de peste tot”, spune un alt arădean.

”Ar trebui să fie astfel de aparate la toate marile magazine. E o idee binevenită. Satul ar trebui să-i oblige pe cei care au magazine să aibă și aparate de reciclare”, spune o doamnă.

Campania „Săptămâna Reciclării ” a început pe 27 septembrie şi se încheie azi.

Românii pot duce sticle, pet-uri și doze de aluminiu, pentru 50 bani sub formă de voucher de cumpărături pentru fiecare recipient adus la unul dintre aparatele de colectare selectivă din parcarea magazinului. Pentru a fi acceptate de aparat, recipientele introduse trebuie să fie goale, cât mai curate și nedeteriorate. Nu pot fi aduse pet-uri sau sticle murdare, din tomberoane, deoarece acestea pot distruge aparatele de reciclare.

Aceste aparate sunt instalate în parcările magazinelor  de cel puţin 2 ani, dar sumele mici oferite până acum nu au atras un interes atât de mare.

De pe 30 noiembrie vom plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin.

Nu este o nouă taxă, ci o garanţie pe care o vom primi înapoi când returnăm ambalajul. Sistemul Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară din România şi vizează cele 7 miliarde de ambalaje puse pe piață în fiecare an.

Programul își propune să contribuie la atingerea ratelor de colectare pe care România s-a angajat să le îndeplinească, progresiv în următorii ani. 65% deşeuri din sticlă, 65% din plastic şi 65% din metal până la finalul anului viitor.

 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției