RCA primaConform presei centrale, principalele firme de asigurare din România vor să impună o nouă regulă în ceea ce priveşte asigurarea auto obligatorie (RCA). În goana lor după bani nemunciţi, asiguratorii vor să oblige fiecare şofer să-şi facă RCA, asigurarea nemaiputând fi făcută pentru maşină, cum se întâmplă în momentul de faţă. Reprezentanţii firmelor de asigurare vor să-şi crească astfel numărul de clienţi, susţinând că în România sunt şase milioane de posesori de permise de conducere şi doar 4,8 milioane de maşini. Cel mai mult de suferit vor avea familiile cu mai mulţi şoferi care nu-şi permit decât o singură maşină şi firmele care au mai mulţi angajaţi care folosesc acelaşi autoturism.
Cum era de aşteptat, majoritatea arădenilor cu care am stat de vorbă resping aceste propuneri aberante. „De la stadiul de propunere până la stadiul de lege e cale lungă. Ceea ce vor ei să introducă este un nonsens. Maşina este cea care face accidentul, nu şoferul, e adevărat, cu un om la volan. Dacă această propunere va fi luată în serios, vom lua o poziţie oficială. Din punctul meu de vedere, această prostie ar trebui să ajungă la coşul de gunoi”, a declarat Siegfried Mayer, secretarul general al Federaţiei Transportatorilor „Europa 2002” Arad.
La rândul său, Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român susţine că se inventează tot felul de anomalii pentru a afecta bunăstarea oamenilor şi pentru a decapitaliza firmele. „Dacă un şofer vrea să facă o asigurare suplimentară, este în regulă, dar nu trebuie să fie obligat să aibă propria asigurare RCA. Vom vorbi cu agenţii economici şi vom organiza o dezbatere publică. Nu vom fi de acord dacă vom fi afectaţi. În mod normal, niciun proiect de lege nu trebuie să treacă mai departe dacă nu se discută de jos în sus, pentru că altfel se ajunge ca anumite legi să fie făcute în interesul unora şi în defavoarea altora”, susţine Crişan.
Arădenii mai spun că după toate scumpirile din ultima vreme, o nouă scumpire mascată nu ar face decât să le îngreuneze şi mai mult viaţa. „Ceea ce vor ei să facă nu este un lucru bun, sub nicio formă. Nu sunt de acord să plătim mai mult pentru acelaşi serviciu primit”, susţine Elena Oniţa, o şoferiţă întâlnită într-o parcare din centru. „Nu sunt de acord cu această pro­­punere. Dacă suntem două persoane cu permis de condu­cere în casă şi avem o singură maşină ce fa­cem? Plătim dublu? Nu mi se pare corect. Totul se reduce la bani, iar veniturile noastre rămân la fel”, spune şi Ioana Moga, o altă arădeancă cu care am stat de vorbă.
Cu toate că acum nu mai conduce, Iuliana Ispravnic este foarte indignată de propunerea asiguratorilor.
În ceea ce-l priveşte, Victor Jucu, directorul ACR Arad, este mai reţinut în declaraţii. Nici acesta nu vede însă cu ochi buni o creştere nejustificată a sumei pe care o vor încasa asiguratorii. „Şi în momentul de faţă contează foarte mult şi şoferul. Dacă acesta este mai tânăr, plăteşte o primă de asigurare mai mare, la fel cum se întâmplă şi dacă a făcut înainte accidente. Având în vedere că numărul de şoferi este mai mare decât numărul de maşini, cred că preţul unei asigurări va avea un alt cuantum. Observ însă că tot timpul asiguratorii se plâng că nu le ajung banii pentru a plăti despăgubirile pe care trebuie să le plătească, dar pe ei cine-i verifică?”, se întreabă Jucu.

Recomandările redacției