Deși au trecut Sărbătorile de Iarnă, când toate autoritățile cu atribuții de control au fost în alertă, pentru prevenirea unor incidente neplăcute, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad țin să reamintească arădenilor că trebuie să fie foarte atenți la transportul cărnii și produselor din carne, atât în țară, cât și în străinătate. Carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte state membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane. De altfel, introducerea cărnii și a produselor din carne, indiferent dacă este vorba de porc, oaie, vită, pasăre dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA. Acesta a ținut să menționeze că produsele alimentare, inclusiv carnea și produsele din carne, trebuie să fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, în condiții corespunzătoare de igienă și de temperatură controlată. Produsele alimentare, respectiv carnea și produsele din carne trebuie să provină din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a încheiat Agud.

Recomandările redacției