manualeInspectoratul Şcolar Judeţean Arad a primit fonduri de la Ministerul Educaţiei pentru achiziţionarea manualelor pentru anul şcolar viitor, cu 15.000 de lei mai mult decât s-a alocat pentru actualul an şcolar. Priorităţile generale, atunci când şcolile vor comanda manuale, sunt înlocuirea manualelor aflate într-un stadiu foarte avansat de uzură şi retipărirea manualelor pentru clasele V-VIII la disciplinele de examen: română, matematică, limba maternă.
Fostul ministru al Sănătăţii, Ovidiu Brânzan, declara anul trecut că sute de mii de elevi riscă să se îmbolnăvească de afecţiuni respiratorii, mai ales de astm bronşic sau alergii, din cauza manualelor vechi. Conform acestuia, tot felul de viruşi se pot dezvolta pe foile manualelor, iar, dacă mai ajung şi în mediu umed, aceştia se dezvoltă într-un mediu cât se poate de prielnic. Nu de puţine ori se tuşeşte sau se strănută deasupra paginilor.
Manualele noi sunt destinate elevilor cuprinşi în învăţământul obligatoriu, cei de clasele a XI-a şi a XII-a fiind nevoiţi să şi le cumpere din propriul buzunar. „În perioada următoare, unităţile şcolare vor prezenta comenzile cu necesarul de manuale la Inspectoratul Şcolar, care va centraliza datele şi va intermedia achiziţia. Inspectoratul Şcolar Arad a primit din partea Ministerului Educaţiei suma de 200.000 de lei pentru achiziţio­narea manualelor, cu 15.000 de lai mai mult decât anul precedent“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Recomandările redacției