Delegația Aradului s-a întors din vizita de lucru făcută în perioada 27-29 aprilie, la Istanbul, la Spitalul Universitar Medipol Mega, pentru colaborarea în domeniul pediatriei şi oncologiei. Întâlnirea a fost un rezultat în urma acordului semnat la începutul acestei luni, pentru un parteneriat pe linie medicală, educație și cercetare.

Delegaţia Consiliului Judeţean a fost reprezentată de preşedintele Nicolae Ioţcu şi Mihai Şeran, şef serviciu Managementul Spitalelor. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a fost reprezentat de managerul Teodora Olariu, director Adrian Wienner şi doctor Angelica Filimon, şef secţie Neonatologie, în timp ce Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a fost reprezentată de doctor Carmen Neamțu, prodecan Facultatea de Medicică şi Luciana Pucea, coordonator instituţional Erasmus.

Oficialilor arădeni li s-au prezentat structura spitalului şi au avut întâlniri cu medicii coordonatori ai Secţilor de Hematologie şi Transplant Mădular, Oncologie Pediatrică, Chirurgie Cardovasculară Pediatrică, Transplant de Organe (ficat, pancreas şi rinichi), Nefrologie Pediatrică şi Oncologie cu prezentarea în mod special a aparatelor de radioterapie.

Arădenilor li s-a prezentat o altă abordare medicală a pacienţilor, cu accent pe crearea de echipe multidisciplinare de medici, pe fiecare patologie. De asemenea, s-a discutat şi despre managementul înfiinţării unor noi specialităţi până la momentul dobândirii autonomiei proprii din punct de vedere al resursei umane, pregătire profesională şi ştiinţifică prin cursuri şi workshopuri. Medicii ar urma să se deplaseze în centrele Medipol, iar activitatea acestora ar urma să fie prezentată apoi atât în Spitalul Județean, cât și în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

Astfel, în cadrul vizitei a fost stabilită ca prioritate crearea de echipe multidisciplinare pentru screening de diagnostic, tratament medical, chirurgical, oncologic, supraspecializarea cadrelor medicale, angajarea de doctori cu alte specializări decât cele existente, dar şi creşterea numărului de medici rezidenţi.

Dotări pe oncologie

Președintele Nicolae Ioţcu a avut o întâlnire cu directorul medical al Medipol, prof. Dr. Orhan Gazi Yigitbaşi, director medical. „Va trebui să reanalizăm actuala strategie în ceea de priveşte resursa umană în domeniul medical. Vorbim aici despre crearea unei strategii de supraspecializare a cadrelor didactice şi medicale pe termen mediu şi lung, dar şi necesitatea înfiinţării unui departament comun de marketing, care să includă Consiliul Judeţean, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Universitatea de Vest, necesar pentru creşterea vizibilităţii şi intensificarea serviciilor medicale arădene. Am toate motivele să afirm că în curând, la Arad, vom avea parte de servicii medicale tot mai performante, şi mă refer aici la achiziţia de aparatură ce se va regăsi în seria de investiţii ce va fi făcută în domeniul oncologiei, cât şi perfecţionarea şi supraspecializarea cadrelor medicale”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În urma unei vizite la Universitatea Medipol Mega, unde a avut loc o întâlnire cu coordonatorul instiuţional Erasmus, assist. prof Nihan Tanzery a fost semnat un acord inter-instituţional și s-au stabilit condițiile în care se vor derula schimburi de experiență, între studenţi şi cadre medicale, atât pe parte de studiu, cât şi practică. Se are în vedere cooperarea prin participarea la proiecte de cercetare de interes comun.

Medipol Group este cel mai mare grup de sănătate din Turcia, având în spate investiții majore în infrastructură medicală și cercetare. Toate spitalele Medipol sunt universitare.

Recomandările redacției