Cyberbullying-ul, sexting-ul și grooming-ul au fost doar câteva dintre subiectele atinse marți, în cadrul conferinței regionale „Împreună pentru siguranța online a copiilor”, eveniment desfășurat la Inspectoratul Școlar Județean Arad. Evenimentul a fost organizat sub egida proiectului Ora de Net, coordonat la nivel național de Organizația Salvați Copiii. Organizatorii conferinței de marți au fost Inspectoratul Școlar Județean Arad, Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Inspectoratul de Poliție Județean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad. Alături de reprezentanții acestor instituții, care au susținut, fiecare, un discurs de perspectivă al propriei instituții asupra temelor propuse, au fost prezenți membri ai Consiliului Elevilor, Jandarmeriei, Asociației Ofensiva Tinerilor, alți elevi, precum și inspectori școlari din județele Hunedoara, Bihor, Caraș-Severin și Timiș. Gazdele au fost inspectorul prof. Camelia Moler, inspectorul școlar general (delegat) prof. Anca Stoenescu și inspectorul școlar general prof. Pellegrini Nicolae-Antoniu.

Agresivitatea din mediul virtual și mijloacele de prevenire a unor abuzuri în online au stat în centrul demersurilor întreprinse de actorii instituționali și ONG-urile reprezentate la această întâlnire. Au fost prezentate principalele infracțiuni și forme de agresiune conexe acestui mediu și consecințele nefaste la care se poate ajunge atunci când un tânăr este marginalizat, batjocorit și umilit pe rețelele de socializare, și nu numai. Nu au fost uitate nici nevoia imperioasă de educație și de comunicare dintre părinți și copii cu privire la pericolele pe care le presupune accesarea Internetului.

Organizația Salvați Copiii și echipa Ora de Net au adresat, totodată, o invitație profesorilor de a se alătura proiectului educațional național „Dă BLOCK agresivității! Și «glumele» dor”, care se va derula în perioada 9 octombrie-9 decembrie 2018.

Recomandările redacției