Mii de arădeni – angajatori, șomeri și tineri aflați în căutarea unui loc de muncă au fost cuprinși în programul de ocupare al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad (AJOFM), în decursul anului trecut.  Peste 2.700 de arădeni și-au găsit un serviciu în 10 luni ale anului 2019. Numărul ofertelor de angajare a crescut în 2019 față de anii precedenți, ajungându-se în unele perioade ale anului, la peste 2.500 de oferte de angajare.

De anul trecut însă, firmele se confruntă cu lipsă de personal disponibil, atât calificat, cât și necalificat. După cum am menționat într-un număr trecut al ziarului, în industrie, dar și în construcții se găsesc mai greu oameni disponibili să muncească.

Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad (n.r agenția de șomaj) au expus o serie de date ce vizează piața muncii, la nivelul județului.

Măsuri pe piața muncii

Așadar, potrivit celor de AJOFM, în 10 luni ale anului 2019 au fost cuprinse în seria de măsuri active de pe piața muncii, un număr de 8.140 de persoane – fizice și juridice.

Măsurile de pe piața muncii, la nivel general sunt diverse și între acestea se numără și acordarea de credite pentru angajatori, în diferite condiții, pentru crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea, patronii de firme beneficiază de facilități fiscale la angajarea șomerilor și pe care îi mențin în activitate pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la data angajării. Le este redusă contribuția datorată la bugetul asigurărilor de șomaj, pe șase luni.

De asemenea, se acordă sprijin tinerilor care se confruntă cu risc de marginalizare socială și își găsesc cu greu un serviciu. Desigur, suportul se asigură cu condiția ca aceștia să își dorească să mucească. De subveționare pentru angajarea persoanelor greu angajabile beneficiază patronii de societăți. De asemenea, agenția de șomaj organizează cursuri de formare profesională pentru șomeri.

Aradul, între județele cu multe locuri de muncă

Dacă numărul persoanelor ocupate a fost de 2.736 în perioada 1 ianuarie – 1 noiembrie 2019, dintre aceștia, în jur de 450 au fost cu vârsta de peste 45 de ani. Angajarea acestora s-a făcut prin stimularea angajatorilor, în condițiile legii.

„Județul Arad s-a situat la nivel național, în majoritatea lunilor din anul 2019, pe primele locuri între județele cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. De asemenea, județul nostru s-a clasat în permanență în ultimii ani, pe primele județe cu cea mai scăzută rată a șomajului. Rata șomajului a fost de 1,49 la sută în octombrie 2019, la un număr total de șomeri de 3.193.

Cele mai multe locuri disponibile în 2019 a fost în domeniile industria auto, industria textilă și vânzări“, a susținut Mihaela Jude, inspector superior în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad. Datele comunicate de aceasta sunt cuprinse într-un raport pentru perioada 2016 -2019.

Ce caută angajatorii acum?

Revenind la prezent, în acest interval din 2020, la AJOFM au fost comunicate de către firmele arădene, un număr de 269 de oferte de angajare de la firme. În total, aceste firme caută peste 800 de persoane, pentru diferite posturi. În acest sens, se caută în număr mare: agenți de securitate, agenți de vânzări, brutari, casieri, conducători auto pentru transportul de mărfuri, conductori tramvai, confecționeri – asamblatori articole textile, controlori calitate (în industrie), contabli, croitori, dulgheri, electricieni, fierar-betoniști, ingineri în producție și în construcții, brokeri, îngrijitori bătrâni, lăcătuși, lucrători comerciali, manipulanți mărfuri, montatori subansamble (industrie), muncitori necalificați în confecții, silvicultură, montare piese precum și în construcții, operatori introducere și validare date, operatori mașini – unelte, ospătari, patiseri, programatori, tapițeri, tâmplari și vânzători.

Act-piata muncii-Se caută oameni pentru construcții și industrie

Recomandările redacției