ajutoare-ueNiciun litru de ulei nu a ajuns pe masa arădenilor beneficiari de ajutoare la Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, distribuirea ajutoarelor este întârziată deoarece Consiliul judeţean nu a primit stocurile necesare, pentru miile de arădeni nevoiaşi. Autorităţile susţin că uleiul nu lipseşte doar la Arad, ci la nivelul întregii ţări, din cauza unei firme furnizoare alese în urma unei licitaţii, de către Agenţia Naţională de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Conducerea Consiliului Judeţean asigură însă arădenii că situaţia se va remedia şi că toţi cei îndreptăţiţi îşi vor primi ajutoarele, însă cu întârziere.
Planul Anual European de Distribuţie de Ajutoare Alimentare nu a funcţionat aşa cum trebuia în 2012. La terminalul Cargo al Aeroportului Internaţional Arad nu au ajuns toate cantităţile de ajutoare alimentare necesare pentru cei peste 48.000 de arădeni beneficiari. Chiar dacă stocurile nu ajung în acelaşi timp, repartizarea acestora a fost mult întârziată faţă de anii precedenţi. Dacă repartizarea alimentelor s-a făcut cu întârziere, uleiul nu a ajuns deloc, deşi se afla pe lista alimentelor ce urmau să ajungă la persoanele cu situaţie materială precară. „Nu am primit niciun litru de ulei pentru distribuire ca ajutor de la Uniunea Europeană. Acesta trebuia să fie primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, contractul fiind scos la licitaţia de către instituţia centrală. Firma aleasă prin licitaţie nu şi-a făcut treaba, iar acum, din informaţiile pe care le am APIA vrea să rezilieze contractul. Firmei i s-au dat mai multe termene dar, cu toate acestea uleiul nu a ajuns. Sperăm ca aceas­tă problemă existentă peste tot în ţară să se rezolve“, a susţinut Cris­tian Drăgan, administrator al Consiliului judeţean Arad. APIA este instituţia care se ocupă de transmiterea ajutoarelor alimentare către judeţe, iar uleiul trebuia să ajungă din Bulgaria, ţară care asigură stocurile acestui aliment.
Autorităţile dau asigurări
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, nici la alimente situaţia nu este una bună şi asta pentru că stocurile nu ajung la timp. În prezent, CJA, instituţia care gestionează planul de distribuire a jutoarelor la nivelul judeţului a trimis în judeţ aproape toate stocurile, ca ceea ce s-a primit deja să poată fi distribuit direct beneficiaruilor. Cu toate acestea, admi­nistraţia aşteaptă încă restul alimentelor, pentru miile de arădeni beneficiari.
Mai mult decât atât, în această perioadă mai puteau fi depuse cereri pentru ajutoare, de către persoane care intră în categoria beneficiarilor. Şi vizavi de acest aspect, reprezentanţii CJA adus asigurări că arădenii care se regăsesc în această situaţie mai pot face solicitări. „În 2011 – 2012, planul de distribuire a început mai repede şi a decurs fără niciun fel de probleme. În acest an situaţia însă nu a fost aceeaşi. Aşteptăm să pri­mim restul stocurilor de alimente pentru a le putea trimite mai departe la beneficiari. Îi asigurăm însă pe arădeni că îşi vor primi ajutoarele. Cei care au intrat într-o categorie de beneficiari şi vor să primească, mai pot depune încă solicitări“, a conchis Cristian Drăgan.
Peste 48.000 de persoane din judeţul nostru s-au aflat pe lista de beneficiari de ajutoare de la UE.

Recomandările redacției