Aradul, alături de mai multe orașe din țară este reprezentat la un eveniment internațional de artă, în Belgia. Este vorba de expoziția „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“, la care participă Complexul Muzeal și alte 30 de muzee și instituții de cercetare. Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, la Muzeul Grand Curtius din Liège, Belgia.

Așadar, Complexul Muzeal Arad prezintă trei piese din patrimoniul național, clasate în tezaur și fond, descoperiri arheologice de la Pecica și Șagu (județul Arad), scoase la lumină de specialiștii  muzeului arădean cu prilejul săpăturilor preventive. Obiectele de patrimoniu fac parte din Colecția de istorie veche și arheologie a Complexului Muzeal Arad.

„Participarea Complexului Muzeal Arad la Festivalul Internațional de Arte – EUROPALIA, dovedește faptul că muzeul nostru, arădean, deține un patrimoniu arheologic deosebit de valoros, apreciat de specialiștii din întreaga lume, dar și de publicul larg. Ne dorim ca pe viitor Complexul Muzeal Arad să participe la cât mai multe expoziții de acest nivel, pentru a face cunoscută colecția muzeului și pentru a promova valorile Aradului“, a spus Blaga Bogdan, managerul interimar al Complexului Muzeal Arad.

Piese deosebite – mărturii din trecut

De la Pecica provin o podoabă din aur și un pandantiv din aur, descoperite în cadrul celui mai mare cimitir eneolitic timpuriu şi mijlociu din arealul intra-carpatic, cel de la situl Pecica „Est” (aproximativ 4300-4100 BC). Pandantivul din aur a fost descoperit în mormântul unei femei, despre care arheologii au stabilit că făcea parte din elita socială a comunităţii respective. Podoaba, de formă conică a aparținut unui bărbat, al cărui mormânt a conținut un inventar funerar bogat format din: două vase, un topor din cupru, o lamă din piatră şi o dăltiţă confecţionată din acelaşi material, un vârf de săgeată, o lamă din piatră de mari dimensiuni, podoaba de aur şi mai multe oase de animale.

Vasul zoomorf, în formă de berbec a fost descoperit în aşezarea epocii târzii a bronzului de la Șagu „situl A1_1”, situat pe tronsonul autostrăzii Arad-Timişoara, în anul 2010.

„Toate descoperirile efectuate până în prezent arată importanţa sitului de la Șagu în rafinarea cronologiei relative a finalului epocii bronzului din această zonă. De asemenea situl oferă informaţii vaste cu privire la habitatul acestei comunităţi din epoca târzie a bronzului, îndeletnicirile oamenilor, organizarea internă a aşezării şi nu în ultimul rând asupra credinţelor magice ale acestei comunităţi umane”, Dr. Victor Sava, arheolog.

Evenimentul internațional este organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei.

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

 

 

Recomandările redacției