comisieSituaţie alarmantă pentru arădeni. Judeţul nostru este între primele din ţară cu cea mai mare incidenţă de boli ale inimii. Numărul deceselor a căror cauză a fost bolile cardiovasculare este apropiat cu al celor din judeţul Timiş, dar mai mare decât al deceselor din alte judeţe din Zona de Vest a ţării.

Bolile aparatului circulator constituie principala cauză de deces, iar ratele mortalităţii au crescut la nivel general de la 272,2 decese la 100.000 locuitori acum 40 de ani, la 719,5 decese la 100.000 locuitori în prezent. Evidenţele statistice oficiale arată că, cele mai multe decese în Arad sunt cauzate de boli cardiovasculare.

Cu asemenea cifre dramatice, autorităţile găsesc necesară constituirea unei comisii consultative, care, pe baza unor date certe şi reale să evalueze impactul bolilor cardiovasculare asupra populaţiei arădene şi să identifice instrumentele şi resursele necesare unei interventii eficiente la nivel judeţean. Potrivit reprezentanţilor CJA, comisia va reuni toţi factorii de decizie din sănătate, precum şi reprezentanţii unor organisme nonguvernamentale capabili să producă rezultate concrete în lupta împotriva bolilor cardiovasculare va avea un impact consistent asupra acestei probleme în judeţul nostru.

O primă întâlnire între aceştia a avut loc deja şi s-a stabilit că este necesară colaborarea între factorii de decizie implicaţi în activitatea medicală, prestatorii publici şi nepublici de servicii medicale, organizaţiile nonguvernamentale care desfăşoară activităţi profilactice în domeniul sanitar şi orice altă entitate care poate oferi soluţii viabile.

Comisia va fi format din reprezentanţi ai: Consiliului Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor, Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă şi secţiile de cardiologie, neurologie şi boli metabolice ale acestuia, Asociaţia Medicilor de Familie şi centrul Cardiolife – Medtronic.

Dincolo de descrierea viitoarei comisii, trebuie spus că reprezentanţii acestuia ar urma să îşi asume responsabilităţi faţă de arădeni. Este vorba de identificarea tuturor pacienţilor care prezintă potenţial de îmbolnăvire de nivel clinic şi creearea unei baze de date pentru a evidenţia evoluţia stării de sănătate a acestora, identificarea factorilor de risc, a resurselor pentru sprijinirea furnizorilor de servicii medicale şi atragerea de finanţări din partea mai multor tipuri de finanţatori.

Un proiect pentru constituirea comisiei va fi supus dezbaterii în Consiliul Judeţean.

Recomandările redacției