irakAradul şi o provincie din Irak s-au înfrăţit, în urma încheierii unui acord ce urmăreşte realizări bilaterale, pe plan economic şi nu numai. Impresio­naţi de potenţialul economic al jude­ţului, irakienii sunt interesaţi de investitorii arădeni din industria de automotive, construcţia mijloacelor de transport şi din agricultură. Cei care vor să investească în Irak primesc în schimb sprijin din partea statului, terenuri gratuite şi scutiri de la orice taxe şi impozite. Regiunea Kurdistan este bogată în petrol, potenţialul financiar fiind unul extrem de ridicat.
Administraţia judeţeană găzdu­ieşte în aceste zile o delegaţie din provincia Duhok, Regiunea Autonomă Kurdistan, Republica Irak, prezentă la Arad până mâine. Delegaţia este condusă de guvernatorul Provinciei, Fattah Tamar Ramadan. Vizita are scopul încheierii unui acord de colaborare între judeţul Arad şi provincia Duhok, pe următorii cinci ani. Autorităţile arădene şi omologii irakieni au întreţinut relaţii în vederea încheierii acestui acord de un an de zile. Guvernoratul Duhok este interesat de cooperarea transfrontalieră în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Republica Irak. Astfel, oficialii irakieni au vizitat ieri, Fabrica de tramvaie şi Fabrica de vagoane şi s-au întâlnit şi cu oameni de afaceri din judeţul Arad. Apoi, la Consiliul Judeţean s-a semnat acordul de colaborare dintre Guvernoratul Duhok şi judeţul Arad. „Am semnat un acord de înfrăţire şi de colaborare cu Guvernoratul Duhok. Ne dorim să punem bazele unei colaborări durabile pe multiple planuri, între care cel economic joacă un rol deosebit de important, în beneficiul ambelor părţi. Această înfrăţire deschide perspective economice noi pentru Arad. Am convenit să colaborăm în domeniile care sunt în conformitate cu autoritatea şi competenţa noastră, res­pectiv: economia şi dezvoltarea IMM-urilor; dezvoltarea locală; educaţia; cultura; sportul; administraţia publică locală şi turismul”, a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu. Pentru dezvoltarea relaţiilor economice vor colabora Camera de Comerţ şi Industrie şi instituţia omoloagă din provincial irakiană.
Teren şi scutiri de taxe pentru investitori
Oficialii irakieni şi-au arătat deschiderea pentru atragerea investitorilor, susţinând că procincia are circa 1,2 milioane de locuitori şi este la graniţă cu Turcia şi Siria. De asemenea, aceaştia au ţinut să sublinieze că provincia este cea mai sigură din Orientul Mijlociu. „Ramurile economice cu pondere mare în judeţ sunt industria de automotive, construcţia de tramvaie şi vagoane de marfă şi călători, agricultura, care are un mare potenţial, încă insuficient exploatat, industria forestieră şi a mobilei, industria alimentară şi textilă. Suntem o ţară a petrolului, deci e de înţeles că posibilitatea material este mare. Prin acest acord ne dorim să facilităm accesul firmelor româ­neşti. Suntem interesaţi de dezvoltarea relaţiilor economice pe mai multe domenii, precum şi pe o colaborare în domeniul universitar, cu universităţile arădene. Noi avem trei universităţi, dintre care, una este particular”, a susţinut guvernatorul Provinciei, Fattah Tamar Ramadan.
Potrivit autorităţilor, piaţa kurdă este interesată şi de producţia agricolă, cereale, de prelucrarea cărnii şi de apicultură. Guvernatorul a vorbit despre facilităţile fiscale pentru investitori. Practic, acestora li se crează cadrul perfect pentru dezvoltarea investiţiilor. „Investitorii primesc teren gratuit pentru instalarea afacerii, cu titlu de proprietate, utilităţile pentru pornirea afacerii de către statul irakian şi sunt scutiţi de taxe şi impozite timp de zece ani”, a mai spus guvernatorul.
Delegaţia irakiană vizitează astăzi cele două universităţi arădene, în scopul dezvoltării de relaţii de colaborare şi pe acest plan. „Statul irakian acordă sume importante pentru infrastructură. Sunt de asemenea interesaţi de colaborarea pe zona educativă”, a precizat preşedintele Nicolae Ioţcu.
Ca urmare a protocolului de înfrăţire, Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA şi Fattah Tamar Ramadan, guvernatorul Provinciei Duhok au convenit să se revadă, de data aceasta în provincia Duhok, la sfârşitul lunii iunie, din delegaţie urmând a face parte reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, dar şi cei ai Camerei de Comerţ şi investitori privaţi arădeni.

Recomandările redacției