Primarii municipiilor Arad, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca – Gheorghe Falcă, Nicolae Robu, Ilie Bolojan și Emil Boc – au semnat, sâmbătă, acordul pentru formarea unui parteneriat strategic între cele patru orașe, care să lupte pentru dezvoltarea acestor comunități și a regiunii de vest.
Robu, Falcă, Bolojan și Boc
s-au întâlnit, sâmbătă, la Timișoara, în sala de ședințe a Consiliului Local, pentru a semna acordul pentru înființarea Alianței Vestului (AVE).
Alianța are patru obiective comune: îmbunătățirea radicală a mobilității și accesibilității între cele patru orașe, susținerea de măsuri active pentru dezvoltarea economică și socială, colaborarea pentru identificarea și implementarea unor măsuri de creștere a performanțelor din administrație și promovarea modelului european de politică publică.
Autostradă între cele patru orașe
Asociația formată din cele patru orașe își dorește să accelereze implementarea proiectului Autostrada Transilvania, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada ViaCarpathia, susținerea și urgentarea proiectului Autostrăzii Timișoara-Belgrad, finalizarea completă a tronsoanelor de centură din cele patru orașe și conectarea lor la rețeaua TEN-T, dezvoltarea în parteneriat a aeroporturilor, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional, creșterea mobilității în zona metropolitană prin trenuri, troleibuze/autobuze electrice și chiar metrouri metropolitane.
Mai pe scurt, cei patru primari își doresc o autostradă care să lege cele patru orașe, dar și o linie de tren de mare viteză Timișoara-Cluj-Napoca.
Se primesc membrii noi
Cei patru nu exclud ca această asociație să se rezume doar la aceste orașe, anunțând că mai sunt și alte orașe care și-au exprimat interesul de a face parte din acest grup, însă, în același timp, una dintre condițiile esențiale pentru noii membri va fi aderarea la principiile și valorile împărtășite de cele patru orașe. Astfel, deși nu este închisă, asociația nu va mai primi foarte mulți membri, deoarece astfel s-ar transforma într-o structură greoaie, dificil de gestionat.

Recomandările redacției