bileteNumărul pensionarilor arădeni care pleacă anul acesta în staţiuni, pentru tratament va fi mai mic decât cu un an în urmă. Cu peste 1.300 de bilete mai puţin faţă de anul precedent a primit Casa Judeţeană de Pensii. Şi asta pentru că, anul acesta, unul cu bugete aprobate cu întârziere mare a fost şi un an în care, sejururile pentru tratament au început mai târziu.
În cifre, Aradului i-au fost repartizate un număr de 4.045 bilete de tratament. Dintre acestea, 904 bilete de tratament sunt pentru staţiunile în care Casa Naţională de Pensii are baze proprii de tratament. Trebuie spus că, numărul biletelor de tratament gratuite este de doar 530. „Comparativ cu anul 2012, în acest an am primit cu 1.372 de bilete mai puţin, motivul fiind începerea sejururilor cu o luna mai târziu decât anul trecut. Cele mai multe bilete au fost primite în staţiunile unde CNPP are baze proprii de tratament şi în staţiunile din judeţ şi împrejurimi“, a susţinut Mihaela Vasil, directorul executive al Casei Judeţene de Pensii Arad.
Astfel, pentru Moneasa vor fi puse la bătaie în total 1.384 de bilete, din care, 428 la TBRCM Codru Moma, pentru staţiunea Băile Felix, 596, pentru 1 Mai, 234, pentru Geoagiu,169, iar pentru Herculane, 234. Durata unei sejur este de 18 zile, iar a tratamentului balnear de 14 zile, ultima serie având începerea sejurului în data de 29 noiem­- brie 2013.
Prin Casa Judeţeană de Pensii Arad se vor repartiza bilete de tratament pensionarilor şi asiguraţilor sistemului public de pensii, precum şi beneficia­rilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear gratuit şi care îşi au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Arad. Cererea poate fi depusa cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita biletul, prin cerere solicitantul putând opta pentru cel mult trei staţiuni.
De gratuităţi pot beneficia pensio­narii de invaliditate în baza programului de recuperare stabilit de medicul expert de asigurări sociale, veteranii de război, salariaţii care lucrează în medii periculoase şi beneficiarii de indemnizaţii. În cazul în care, numărul de locuri repartizate gratuit este epuizat, pot fie eliberate cu plata contribuţiei individuale, numai cu acceptul scris al solicitantului şi doar dacă acesta are şi calitatea de asigurat.
Criteriile de eliberare a biletelor de tratament sunt publicate pe e-mailul Casei Judeţene de Pensii Arad și pe cel al CNPP Bucureşti.

Recomandările redacției