Aria „demisia managerului general”, cântată de toţi artiştii de la Filarmonică la finalul şedinţei CLM

0
389

filarAproape toţi angajaţii Filarmo­nicii de Stat Arad au cerut, joi, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal demisia managerului Alin Văcean şi au ameninţat că vor continua greva generală în cazul în care nu va fi încheiat contractul colectiv de muncă.
Angajaţii Filarmonicii de Stat Arad au fost prezenţi la şedinţa Consiliului Local Municipal de la început, însă, reprezentantul lor, Mihai Dogaru, care este şi liderul sindicatului acestei instituţii, a putut lua cuvântul la sfârşitul şedinţei, trei minute, conform regulamentului.
Acesta a prezentat câteva dintre revendicările artiştilor, care se află în grevă generală de la începutul acestei săptămâni.
„Din 70 de angajaţi ai filarmonicii 55 sunt în grevă generală deoarece nu s-a încheiat contractul colectiv de muncă. Managerul instituţiei foloseşe un limbaj jignitor faţă de angajaţi ceea ce crează o atmosferă improprie în instituţie. Managerul a produs lezarea imaginii instituției din cauza conflictelor sale cu presa. Mulţi dintre angajaţii care au cerut avansarea în grad profesional nu au primit încă niciun răspuns la cererea lor. Situaţia creată de managerul instituţiei este incompatibilă cu dezideratul oraşului Arad de a participa la competiţia pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii în anul 2021”, a susţinut Dogaru. Dogaru a mai adăugat că unii angajaţi au fost concediaţi ilegal, alţii au plecat din cauza atmosferei,
La rândul său, Alin Văcean, ma­nagerul Filarmonicii de Stat Arad a avut dreptul la cuvânt.
„Această grevă s-a declanşat din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord cu privire la înche­ierea contractului colectiv de muncă. Contractul colectiv de muncă poate fi înche­iat doar cu respectarea contractului de ma­nagement şi a legis­laţiei artelor spectacolului, ambele în vigoare. Le aduc aminte angajaţilor că fiecare zi de grevă înseamnă zi neplătită, ceea ce nu este prea plăcut în luna cado­u­rilor. Restul acuzaţiilor ţin de ima­ginaţia artistică a sindicaliştilor”, consideră Văcean.
Imediat după discursul mana­gerului, toţi artiştii de la filarmonică au început să strige. „Demisia! Demisia! Demisia! Numai rău ai făcut! Pleacă!”, adresându-se lui Văcean.
Avansările în grad, în curtea Ministerului Culturii
Pentru că angajaţii Filarmonicii de Stat Arad au înaintat o petiţie cu revendicările lor Consiliului Local Municipal, au primit răspuns de la Lilioara Stepănescu, secretarul Municipiului Arad.
Conform acesteia, cel puţin una dintre problemele susţinute de sindicalişti, cea a avansărilor în grad profesional superior, nu ţine de Consiliul Local Municipal.
„În anul 2013, zeci de propu­neri de avansare în grad profesional au fost aprobate de Consiliul Lo­cal Municipal ceea ce înseamnă o promovare fără precedent. În anul 2014, am fost în situaţia de neîncadrare în plafonul de cheltuieli, ceea ce înseamnă că angajaţii teatrului şi filarmonicii din Arad nu au avut asigurate salariile pe lunile noiembrie şi decembrie. După patru solicitări ale mu­- nicipalităţii s-a primit plafonul şi situaţia s-a rezolvat. Anul acesta, în luna august, în Consiliul Local Municipal s-au aprobat alte avansări în grad profesional, deşi ştiam că există posibilitatea să nu fie bani de salarii. Au rămas nesoluţionate câteva cereri de promo­vare, în cazul acestor angajaţi constatându-se că nu aveau studii superioare de lungă durată. Aceştia puteau promova în grad doar cu derogare de la Ministerul Culturii, derogare care nu a venit”, a explicat Lilioara Stepănescu.
Consilierii locali, de partea artiştilor
Câţiva consilieri locali au solicitat întrunirea, de îndată, a unei comisii care să soluţioneze situaţia de la filarmonică.
Ionel Ciupe a propus ca vineri să aibă loc o întâlnire a comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local Municipal cu artiştii şi managerul filarmonicii, în timp ce Marin Lupaş a solicitat ca această întâlnire să aibă loc imediat după şedinţa Consiliului Local Municipal, iar preşedintele comisiei de cultură, Cătălin Lazurcă a fost de acord.
De asemenea, o întâlnire între artişti, managerul de la Filarmonică, reprezentanţii Consiliului de Adminis­- traţie al Filarmonicii şi comisia de cultură a CLM a fost programată pentru data de 3 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.