artele 1[1]

Festivalul internațional Logos, Arte și Har, de la Arad (5 mai – 3 iunie 2015), promovează tema valențelor cultural-artistice și social-educative ale artelor în viața parohiilor, pentru o pastorație a culturii.

Manifestările spiritual-artistice, prezentate până acum în Festivalul Logos și închinate Anului pastorației în parohii, au fost bogate în expresie și complementare în mesaj.

La secția teatru creștin au fost prezenatate piesele „Pilda celor 10 fecioare” (creație originală, interpretată de 12 copii de la Grădinița PP 12 din Arad, sub coordonarea Prof. Mirela Moș), „Cu fericirea nu e de glumit” (adaptare după M. Șova, interpretată de 20 de copii din trupa „Har” de la Clasa de Actorie a Școlii Populare de Arte a Consiliului Județean și Centrului Cultural Județean Arad), „Căldură mare” de I. L. Caragiale (interpreatată tot de trupa „Har”, sub coordonarea Prof. Oltea Blaga ), Fiecare viață e un dar (piesă originală interpretată de 25 de tineri din trupa „Ikon”, sub coordonarea Prof. Anamaria Jitea);

La secția tradiții-ethos au încântat asistența spectacolul „Povești românești” (interpretat de 15 copii de la Asociația Magia Cuvântului, sub coordonarea actriței Giorgiana Elena Popan) și sceneta „La șezătoare” (interpretată de 10 membrii ai grupului Anton Pan, sub coordonarea Georgianei Ursulescu);

La secția poezie au emoționat publicul interpretările poeziilor „Fiul nerisipitor” și „Greierile și Furnica” (au recitat un grup de copii, sub coordonarea Prof. Florica Roja), „Dacă aș fi un bob de grâu” (de Monahia Nicodema Stoica) și „De ce nu-L vedem” (de Marius Iordăchioaia, poezii interpretate de Liana Munteanu de la Universitatea de Vest Timișoara).

A creat profundă emoție recitările Monicăi Pîrlici din Rep. Moldova, care a prezentat un program bogat, compoziție formată din 10 poezii, ce aparțin marilor poeți români;

La secția canto au emoționat asistența interpretările pieselor „Ave Maria” de Schubert (Ileana Aciocârlănoaiei), „Ave Maria” de Matilde de Marchesi op. 19 și „Ombra mai fu” de Handel (Viktor Aciocârlănoaiei, acompaniat la pian de Prof. Carmen Crăciun);

Secțiunea muzică instrumentală a reprezentat un etalon al manifestărilor artistice din primele zile. Și-au dat concursul la reușita acestei secțiuni următori interpreți: frații Alexandru și Matia Șomlea (Divertisment de J. Hydn, Sonata facile nr. 15, partea 1, de W.A. Mozart și alte 5 repertorii din Franz Liszt), Sebeșan Filip-Samuel (Rapsodie op.79, nr. 2, sol. min. de Johannes Brahms) Ana Andrei (Balada de C. Porumbescu), Iulia Ioanăș (de la Facultatea de Muzică a Universității din Graz, Austria, care a interpretat partea 1 din sonata nr. 1 în La major de Gabriel Faure, acompaniată la pian de Adriana Dogariu de la Facultatea de muzică din Timișoara) și Ștefan Șimonca-Oprița (George Enescu – Arii în stil românesc; Serghei Rahmaninov – Morceaux de salon op. 6 pentru vioară, acompaniat la pian de Prof. Radu Rotaru).

Participanți și la această secțiune sunt toți olimpici, după cum majoritatea participanților în cadrul Festivalului, cu numeroase premii naționale și internaționale.

Nu a lipsit desigur și muzica bisericească: Luminânda Învierii (Viktor Aciocârlănoaiei), Repertoriu pascal (Grupul Anton Pan) etc.

Un repertoriu creștin foarte bogat l-a avut grupul vocal Brâncoveanu din Parohia Subcetate, Arad, coordonat de Marius Lăscoi.

Următoarele manifestări, în Festivalul Logos, vor fi închinate rolului didactic și moral-catehetic al filmului documentar religios pentru o pastorație a culturii sau promovării valențelor biblice, spirituale, imnografice și liturgice ale etosului ortodox prin intermediul mediei.

Recomandările redacției