Administraţia Trump şi industria americană a apărării încearcă să salveze cele câteva acorduri concrete dintr-un mult lăudat pachet de 110 de miliarde de dolari în domeniul armamentului – convenit cu Arabia Saudită, în contextual grijilor legate de rolul conducerii regatului în moartea jurnalistului reputat.

Uciderea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie, a provocat revoltă la nivel mondial şi întrebări legate de posibilul rol al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite.

Preşedintele Trump şi-a limitat criticile la adresa liderilor saudiţi, legate de dispariţia şi moartea lui Jamal Khashoggi, rezident american şi editorialist la Washington Post, insistând că nu vrea să pună în pericol „o comandă extraordinară” pentru arme în valoare de 110 miliarde de dolari. Această comandă ar susţine 500.000 de locuri de muncă în Statele Unite, potrivit preşedintelui.

Riadul susţine că a fost o operaţiune ilegală şi că prinţul nu a ştiut despre asasinat.

Un grup din industria apărării a prezentat propuneri directorilor din industria apărării, concentrându-se pe importanţa vânzării de armament aliaţilor SUA. Companiile speră ca acordurile cu Arabia Saudită să fie menţinute, primele termene fiind în 2019 şi 2020, ideal fiind ca angajamentele asumate de Trump într-o vizită din mai 2017  să fie întărite.

„Când vindem produse americane aliaţilor şi partenerilor, ne putem asigura că adversarii noştri nu pot să ne submineze legăturile politice, militare sau economice”, potrivit documentului.

Avertizare înainte de asasinarea lui Khashoggi

Contractorii din industria apărării au motive de îngrijorare. Senatorul republican Bob Corker, care, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe, poate bloca vânzările de arme forţelor armate străine, a declarat reporterilor că un contractor a venit la biroul său şi l-a avertizat, înainte de moartea lui Khashoggi, că nu este un moment bun pentru propunerea în Congres a unui acord major în domeniul apărării.

Referindu-se la moartea lui Khashoggi, Corker a spus: „Ştiu că Congresul nu vă lăsa să treacă acest lucru. Este ceva ce înfurie lumea, aşa cum şi trebuie”.

În urma criticilor tot mai puternice ale Congresului, Casa Albă şi-a intensificat eforturile de a salva pachetul de acorduri pentru vânzări de arme saudiţilor.

Peter Navarro, arhitectul de la Casa Albă al politicii Buy American, pentru relaxarea restricţiilor aplicate vânzărilor de arme, a avut un rol important de la izbucnirea cazului Khashoggi, explicând preşedintelui importanţa acordurilor cu saudiţii şi implicaţiile asupra locurilor de muncă în SUA, a declarat un oficial american de rang înalt.

Nu se știe cum a ajuns preşedintele la numărul de 500.000 de locuri de muncă, întrucât cei mai mari cinci contractori din industria americanî a apărării, care produc aproape toate produsele aflate pe lista saudită, au doar 383.000 de angajaţi.

Pachetul de 110 miliarde de dolari a fost anunţat acum 18 luni, iar unele plăţi ale saudiţilor, precum cele către Lockheed Martin, pentru fregate, au început deja. Majoritatea celorlalte acorduri, cum este  cel de 13,5 miliarde de dolari pentru sistemul de apărare cu rachete THAAD, din partea Lockheed, au trenat fără un acord ferm de achiziţie.

Departamentul de Stat a anunţat că a început să proceseze vânzări de armament în valoare de peste 14,5 miliarde de dolari către Arabia Saudită, de la vizita lui Trump.

Casa Albă nu a răspuns imediat cererilor pentru comentarii.

Recomandările redacției