Poliţiştii de frontieră arădeni au avut parte, în ultimele 24 de ore, de nouă cetăţeni proveniţi din Irak, Iran, Algeria, Siria şi Vietnam care au încercat să iasă ilegal din România. Aceștia au fost foarte originali și au găsit noi metode prin care să iasă din țară.

Pentru început, patru dintre ei erau ascunşi sub semiremorca unui automarfar, iar unul în portbagajul unui autoturism.

Reamintim de asemenea că sâmbătă, alţi treizeci de migranţi, cetăţeni din Irak, Iran, Sri Lanka şi Afganistan, au fost depistaţi în apropierea frontierei cu Ungaria, într-o clădire dezafectată.

Așadar, în data de 10 noiembrie 2019, în jurul orei 21.35, a vrut să treacă granița țării noastre, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, în vârstă de 52 ani. El se afla la volanul un ansamblu rutier, format din cap tractor şi semiremorca, ambele înmatriculate în Turcia. Conform documentelor, şoferul transporta materiale textile pe ruta Turcia – Polonia. Desigur, pe foile legate de marfa transportată nu scria că acesta ar transporta și persoane, ceea ce s-a putut descoperi în urma analizei de risc specifice.

Poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite ascunse, sub semiremorcă, pe osiile acesteia, patru persoane de sex masculin.

Cei în cauză erau trei cetăţeni din Irak şi un cetăţean din Iran, cu vârste cuprinse între 17 şi 32 ani. Se presupune că aceștia intenționau să ajungă undeva în vestul Europei, dar, din păcate pentru aceștia, ei urmează să își mai petreacă ceva timp la noi fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru şoferul automarfarului şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat față de cei patru cetăţeni străini.

Aceeași zi, altă poveste

În jurul orei 21.15, de data aceasta la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, cetăţeanul german T.H., în vârstă de 23 de ani, conducând autoturismul marca BMW, model X6, înmatriculat în Germania. Acesta era însoțit de proprietarul maşinii, cetățeanul vietnamez N.V., în vârstă de 43 de ani.

Nimic din toate acestea nu era ciudat dacă cei doi nu aveau un om în portbagaj. Poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit al mijlocului de transport, iar în portbagaj a fost descoperit ascuns un bărbat, cetăţean din Vietnam, în vârstă 38 de ani, care a intrat legal în ţara noastră în baza unei vize valabile, dar a încercat să iasă ilegal.

Şi în acest caz, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat față de cetăţeanul vietnamez ascuns în portbagaj, respectiv și de complicitate la tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru şoferul german şi pasager, cetățeanul vietnamez.

Distracția a continuat când alţi patru tineri cetăţeni străini, trei algerieni și un sirian, au fost depistaţi, în aceeași zi, în localitatea de frontieră Curtici. Aceştia, în vârstă de 17 şi 18 ani, se deplasau cu un autobuz şi au declarat că intenţionau să treacă ilegal frontiera în Ungaria, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei. Desigur, și în cazul acestora se vor lua măsurile care se impun și vor fi sancționați pentru ceea ce au încercat să facă.

Recomandările redacției