Numai o treime din cele 8,8 milioane de locuințe din România sunt asigurate în caz de cutremur, majoritatea pe o sumă limitată la 20.000 de euro. Dintre acestea, 1,3 milioane sunt polițe facultative.

Calculele făcute în baza modelelor de risc acceptate la nivel internațional arată că, în cazul unui cutremur asemănător celui din 1977, PAID ar trebui să achite aproximativ 775 de milioane de euro.

În contextul cutremurului de la sfârşitul săptămânii trecute, se discută tot mai mult de asigurarea louinţelor. O casă din trei are asigurare. Concret, circa 20% dintre casele din România au încheiată o poliţă obligatorie iar 13% o poliţă facultativă, în mare parte ca urmare a contractării unui credit, când aceasta devine obligatorie. De ce nu încheie românii poliţele obligatorii? Unul dintre motive este acela că este mai mult o asigurarea socială decât una care să acopere riscurile. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceasta asigurare obligatorie pentru toti proprietarii de locuinţe acoperă trei riscuri: cutremur, inundaţii (cele ca urmare a unor fenome naturale) şi alunecările de teren.

Călin Mihai Rangu, director în cadrul Direcției Supraveghere, Control Intermediari și Reguli de Conduită din ASF, a discutat și despre problemele din asigurarea obligatorie a locuinței. Ce acoperă, dar mai ales ce nu acoperă această poliţă.

Una dintre absurdităţile acestui produs este aceea că nu acoperă situaţii reale, care s-ar putea întâmpla. De exemplu, un apartament de la etajul 3 din București nu are de ce să fie asigurat la inundații sau alunecări de teren.

În acest caz, legiutorul ar putea adapta riscurile asigurate raportat la tipul de imobil asigurat. În caz contrar, cei de la bloc au doar un singur risc acoperit, cel de cutremur, alunecările de teren sau inundaţiile din cauze naturale, nu de la vecini, nefiind necesare.

Ca răspuns, Călin Rangu a subliniat că aceste asigurări precum și RCA care sunt asigurări de solidaritate socială.

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut cu 2%, ajungând, la 31 august 2018, la 1.683.514, comparativ cu 1.650.397 de poliţe PAD active la 31 august 2017, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări. Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Recomandările redacției