Astăzi credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor

În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, fiind cel care a creștinat poporul român.

Potrivit tradiției, în noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului. Sf. Apostol Andrei este ocrotitorul României Numele Andrei derivă din grecescul Andros, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican.

În Scoţia, însă, el este sărbătorit la 9 mai, data primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

În ședința din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, între sfinții mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997, în 2017 împlinindu-se 20 de ani la aceast eveniment

. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din data de 14 noiembrie 2001.

De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului românesc.

Ce nume sunt sărbătorite de Sf. Andrei

Pe data de 30 noiembrie își sărbătoresc onomastica bărbații care se numesc: Andi, Andreeas, Andrei, Andreiasi sau Andreiaşi, Andreiu, Andrew, Andrey, Andrias sau Andriaş; Andries sau Andrieş; Andru, András sau Andrassau Andraş, Andréa sau Andrea, Andréas sau Andreas sau Andreaş, Andu, Endre, Ondras.

Și femeile care se numesc: Andra, Andrada, Andreea, Andreia, Andrusa sau Andruşa, Andrusca sau Andruşca, Andruta sau Andruţa, Andréa sau Andrea, Deea și Deia.

Potrivit datelor Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, peste 940.000 de persoane își sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei și Andreea.

În ceea ce privește prenumele masculine, 3.059 de români se numesc Andi, fiind al doilea cel mai popular nume. Alte nume bărbătești sunt: 833 – Andreeas;  485.819 – Andrei; 1 – Andreiasi/Andreiaşi; 331 – Andreiu; 660 – Andrew; 287 – Andrey; 7 – Andrias/Andriaş.

De asemenea, un număr de 31.604 au prenumele de Andra, 21.264 – Andrada; 341.401 – Andreea; 7.896 – Andreia; 7 – Andrusa/Andruşa; 6 – Andrusca/Andruşca; 365 – Andruta/Andruţa; 24.462 – Andréa/Andrea; 395 – Deea; 31 – Deia.

 

 

Recomandările redacției