Temperaturile în creștere din a doua jumătate a lunii aprilie 2025 au favorizat trezirea mai devreme a viperelor.
Specialiștii atrag atenția amatorilor de drumeții asupra pericolului pe care îl reprezintă viperele, în această perioadă, explicând și modalitățile de prevenire a atacului acestora, dar și care sunt primele măsuri ce trebuie luate în cazul mușcăturii de viperă.
Și pentru că temperaturile calde favorizează și dezvoltarea căpușelor, medicii atrag atenția asupra bolilor pe care le pot transmite acestea, prin mușcătură – de la boala Lyme, până la encefalita de căpușă și febra hemoragică.
Primele simptome ale mușcăturii de căpușe sunt febra, durerile de cap și musculare, senzația de ceafă și gât înțepenite și apariția unei pete de culoare roșie, care se extinde în inele concentrice.
Chiar dacă se scoate căpușa, este necesară și o vizită la medic, pentru investigații suplimentare.
Viperele, în special Vipera berus, trăiesc în păduri, tufișuri, zone stâncoase și la liziera pădurilor, preferând locurile însorite. Sunt active ziua, iar în zilele caniculare își prelungesc activitatea spre seară. Își reglează temperatura corpului (ideală între 30–33 °C) stând la soare, fiind mai active în zilele calde și umede, dar sensibile la vânt. La pericol, se ascund sub pietre sau plante și mușcă doar dacă se simt amenințate. Atacă mușcând fulgerător, iar animalele mari sau omul numai când se simte amenințată și se apără. Mușcătura survine ca mijloc de apărare al viperei, dacă se simte amenințată și în pericol, și impune efectuarea de urgență a unui vaccin antiviperin.
Pentru evitarea mușcăturii de viperă, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara recomandă excursioniștilor:
- Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;
- Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi;
- Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi;
- Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră. Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.
Înainte de a vă aventura pe trasee, este bine să informați salvamontiștii de rutele pe care vreți să mergeți pentru a primi cele mai bune sfaturi.