Pentru atletism, anul competițional 2020 a ajuns aproape de final. A fost un an dificil, total atipic, pentru tot sportul mondial. Pandemia de coronavirus a dat peste cap calendarul în sportul mondial și toată lumea implicată în acest fenomen a trebuit să se reseteze.
Federația Română de Atletism are cinci sportivi calificați până în acest moment la JO de anul viitor, dar lista nu e încă închisă.
Alina Rotaru (lungime), Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime) sunt sportivii care au deja în buzunar viza pentru Tokyo.
Federația Română de Atletism și-a propus să stea de vorbă cu atleții deja calificați la Tokyo, pentru a vedea cum a fost anul 2020 pentru ei, care sunt planurile de pregătire și ce gânduri au pentru Jocurile Olimpice.
Prima sportivă intervievată a fost Alina Rotaru, sportivă legitimată la CSM București.
– „Cum a fost anul competițional 2020 pentru tine și ce ai învățat din această experiență?
– Anul 2020 a fost unul dificil atât din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic. Un an în care toate planurile de antrenament au fost date peste cap. Micky (n.r. – antrenorul Mihai Corucle) nu a planificat un sezon de sală pentru mine, deoarece aveam de gând să încep sezonul de aer liber în luna aprilie. Însă a venit pandemia și a schimbat totul. Nu am mai putut merge în cantonamentul de pregătire din SUA. Complexul Olimpic din Stuttgart a fost închis pentru o perioadă. Condițiile de antrenament nu au fost optime, dar antrenorul meu a găsit mereu soluții și a improvizat pentru ca eu să mă pot antrena cât de cât normal. Am rămas însă mereu motivată și m-am antrenat cu gândul la Jocurile Olimpice din 2021.
– Cum arată programul de pregătire din această toamnă-iarnă?
– Pe 12 octombrie am început pregătirea. Încă nu știm sigur dacă vom reuși să mergem în vreun cantonament de pregătire anul acesta. Micky are deja planificat un program pentru mine. Momentan ne putem antrena atât în sala, cât și pe stadion ceea ce este un lucru minunat, în aceste momente grele. Regulile din baza sportivă din Stuttgart sunt mai stricte decât au fost până acum. De exemplu, antrenorul trebuie să poarte mască atât în sală, cât și pe stadion, pe tot parcursul antrenamentului.
– Ce înseamnă pentru tine faptul că vei reprezenta România la competiția supremă din Asia?
– Prezența la Jocurile Olimpice este o mare performanță pentru mine. Este încununarea muncii mele și a persoanelor care au avut încredere în mine, și care îmi sunt în continuare alături. Pentru mine este mereu o onoare să reprezint România la astfel de competiții.“, au fost câteva din întrebările adresate sportivei calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo de către Federația Română de Atletism.
 

Recomandările redacției