inundatiiInundaţiile din weekend încă persistă în judeţul Arad şi nu numai. Comuna Apateu a fost afectată considerabil în noaptea trecută şi în dimineaţa aceasta. Încă se lucreaza la a scoate apa din gospodării. Atât Apateu, Sebiş, Chişineu-Criş, Nădab, cât şi anumite cartiere din Municipiul Arad au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.
Prognoza meteo pe următoarele două săptămani pentru zona Banat-Crişana este descrisă astfel: „Probabilitatea de apariţie a ploilor mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată, temporar, în prima jumătate a intervalului, în timp ce în a doua săptămână ploile vor fi în general slabe”, se arată pe Site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Sunt preconizate ploi mai ales in perioada 2, 3 aprilie, dupa care, în zilele următoare acestora, cantităţile de precipitaţii vor fi în scădere.
Se arată Cod Galben de inundaţii pe văile mai multor râuri din ţară, inclusiv cele din regiunile Banat şi Crişana. „În intervalul 1 aprilie, ora 12,00 – 2 aprilie, ora 12,00, se menţine Codul Galben de inundaţii pe râurile din bazinele: Tur, Crasna – amonte Domăneşti (judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj), Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Arad şi Hunedoara), Bega Veche, Bârzava, Moraviţa (judeţele Timiş şi Caraş Severin)”, conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor(INHGA).
„Au fost ridicate atenţionările Cod Galben şi Cod Portocaliu de pe celelalte sectoare de râu şi bazine hidrografice avertizate anterior, iar în funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice ulterioare va actualiza prognoza emisă luni,” precizează INHGA. Creşteri de debite şi niveluri se vor înregistra pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale Cotelor de apărare: Tur, Crasna, Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bârzava şi Moraviţa.
Avertizările au fost transmise de către hidrologii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’, Ministerului Administraţiei şi Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiilor Bazinale de Apă Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat.
În judeţul Arad, o noua zonă a fost afectată şi anume, comuna Apateu. Aici, 17 case au fost invadate de ape, ale căror gospodării şi anexe au fost distruse. Pompierii au intervenit cu motopompe, lucrând în cursul nopţii trecute, şi a dimineţii de astăzi cu scopul de a ţine apele departe de gospodării și imo­bile. „La Apateu, a crescut numărul de case afectate la 100 de gospo­dării, inclusiv grădini, curţi şi anexe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma. Pompierii au intervenit aseară și încă se lucrează şi în cursul zilei de astăzi pentru a reabilita situaţia locatarilor din Apateu. „Pompierii au intervenit cu moto­pompe, pentru a îndepărta apa din curţi şi de lângă imobile şi au construit drumuri agricole ca să se scurgă apa pe câmp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, George Pleşca.
„Prin urmare, în Comuna Apateu, la ora 12,00 la amiază, s-au înregistrat 100 de gospodării, curţi, grădini şi anexe afectate, fără apă intrată in imobile. De asemenea, au fost inundate 430 de hectare de păşune şi 200 de hectare agricole. Apa este încă acolo, se fac brese, ca să poată ieşi apa din sat. Se sapă 3 drumuri agricole, pentru a îndrepta cursul apei departe de sat şi înspre câmp. Astfel, apa se varsă pe câmp, şi nu în gospodăriile locatarilor. Se utilizează şi motopompe pentru a arunca apa în drum, ca să nu intre in imobile”, a declarat George Pleşca.
În ceea ce priveşte Municipiul Arad, astăzi încă se lucrează în Cartierul Gai, pentru a scoate apa de pe două străzi.
Claudia Gavra

Recomandările redacției