Autorităţile din Yokohama (al doilea oraş ca mărime după Tokyo şi cel mai mare port din Japonia) au anunţat din eroare lansarea unei rachete nord-coreene. Un anunţ în acest sens a fost făcut miercuri, în jurul orei locale 11:00 pe pagina de Twitter a administraţiei locale, transmite canalul de televiziune NHK.

‘Există informaţii referitoare la lansarea unei rachete dinspre Coreea de Nord’, se afirma în mesajul care a fost şters peste 20 de minute. Ulterior, oficialii din Yokohama şi-au cerut scuze pentru această confuzie.

Presupuneri potrivit cărora Coreea de Nord ar putea efectua în viitorul foarte apropiat la un test cu rachetă balistică au apărut la începutul lunii aprilie. Media sud-coreene, citând surse din serviciile secrete ale Coreii de Sud şi SUA, au relatat că două rachete balistice de tipul Musudan au fost transportate la începutul săptămânii trecute pe coasta de est a Coreii de Nord. Experţii estimează că rachetele Musudan, care până acum nu au mai fost experimentate de Phenian, ar avea o rază de acţiune între 3.000 şi 4.000 de km.

Observatorii internaţionali sunt de părere că Phenianul ar putea efectua în orice moment o lansare cu această rachetă, începând cu data de 10 aprilie. Mai mult, după cum au informat miercuri mass-media de la Seul, Coreea de Nord ar putea lansa simultan mai multe rachete de tip Scud şi Rodong de pe diferite platforme din ţară, în cazul în care tirul cu racheta balistică Musudan se va solda cu un eşec.

 

Recomandările redacției