martisoare alegereCu toată criza, cu toată situaţia mai tot timpul tensionată de pe scena politică, majoritatea domnilor de peste tot nu au scăpat din vedere aspectul că 1 Martie este… Ziua Mărţişorului, adică ziua în care primul gest ar trebui să fie acela de a dărui un zâmbet, o urare sinceră şi-un mărţişor doamnelor şi domnişoarelor din viaţa lor şi nu numai. Şi cu toate că ziua de 1 Martie a fost, cam peste tot, o zi închisă şi mohorâtă, acum s-au înregistrat cele mai multe gesturi sincere, feţe zâmbitoare şi momente de bucurie, toate datorate tradiţionalului mărţişor românesc şi a şnurului său bicolor.
La Ineu, primarul Călin Abrudan a ţinut să felicite, încă de la primele ore ale programului toate colegele din Primărie, toate colaboratoarele, dar şi trecătoarele aflate în centrul oraşului la acele ore ale dimineţii. „Zâmbetul şi bucuria sinceră a tuturor doamnelor şi domnişoarelor cărora le-am oferit câte un mărţişor însoţit de cele mai calde urări de bine m-au încărcat de energie pozitivă – pur şi simplu, pentru toată primăvara! N-am fost singur în acest demers, pentru a dă­rui cele peste 1.000 de mărţisoare pregătite din vreme m-au «ajutat » senatorul Ioan Cristina, viceprimarul şi consilierii locali. Cred că ar fi o mare greşeală să ignorăm această minunată sărbătoare românească a primăverii“, ne-a mărturisit Călin Abrudan.
Peste 1.000 de mărţişoare oferite la Lipova
Nu s-au lăsat mai prejos nici edilii lipovani. Deşi primarul Mircea Jichici a fost nevoit să plece din oraş, n-a uitat de acestă zi deosebită. Astfel viceprimarul Vasile Dodon a fost cel care s-a ocupat de această zi specială, conside­rând că merită un program deosebit. „După ce am oferit gingaşele simboluri ale primăverii colegelor noastre din Primărie – precum şi colaboratoarelor de la diverse alte instituţii, am considerat că este firesc să oferim un mic simbol al primăverii şi concetăţenelor noastre. Prin urmare, împreună cu deputatul Dorel Căprar, consilierul judeţean Dan Damian şi o parte din consilierii locali am oferit peste 1.000 de mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor care au avut drum în zona centrală a oraşului vineri dimineaţă“, ne-a spus viceprimarul.
Cu toate că nici primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, n-a fost la Primărie de acest Mărţişor – din motive obiective, această primă zi a primăverii n-a fost ignorată. Viceprimarul Ioan Tripa ne-a asigurat că hotărârile s-au luat mai devreme şi-au fost puse în aplicare… ca în fiecare primăvară. „Ca în fiecare an, am oferit mărţişoare tuturor doamnelor şi domnişoarelor din Primărie precum tuturor colaboratoarelor noastre din toate domeniile. Alături de gingaşul mărţişor le-am făcut urările tradiţionale şi ne-am exprimat sti­ma şi aprecierea noastră faţă de efortul pe care-l fac zi de zi, ştiut fiind faptul că femeile au întotdeauna şi multe alte îndatoriri în plus faţă de cele de serviciu. Zâmbetele şi emoţiile lor ne-au făcut să credem că gestul a fost apreciat cum se cuvine“, ne spunea viceprimarul din Chişineu-Criş.
Ca în fiecare an de când este primar, Vasile Ciceac primarul din Nădlac a dorit să-şi arate personal şi în mod direct aprecierea faţă de colegele colabo­ratoarele şi concetăţenele sale. Astfel, deşi aici aproape jumătate din oraş este de etnie slovacă, primarul nădlăcan a oferit peste 500 de mărţişoare colegelor, colaboratoarelor şi tuturor nădlăcanelor întâlnite în centrul oraşului la orele dimineţii. „Când o tradiţie atât de frumoasă – precum cea a Măr­ţişorului – îţi permite să oferi un moment de bucurie doamnelor şi domnişoarelor ar fi păcat să nu o faci, fiind şi o bună ocazie să le arăţi respectul şi aprecierea pe care o merită pentru totceea ce înseamnă ele în viaţa noastră“ – ne spunea Vasile Ciceac.
Primarul din Sântana, Daniel Tomuţa a fost cel mai tranşant în a ne explica de ce a considerat că această sărbătoare este extrem importantă pentru toată lumea.
„Românii au tradiţii foarte frumoase, precum aceasta: a marcării primei zile de primăvară cu un mărţişor oferit celor care dau viaţă, sau vor da! Este de neacceptat s-o ignorăm: nimeni nu mai are această tradiţie de-a dreptul încântătoare şi vrem cu tot dinadinsul s-o ducem mai departe şi s-o facem cunoscută lumii întregi. Prin urmare, pe lângă mărţişoarele oferite cu drag celor din jurul nostru, eu am iniţiat o acţiune – în care am implicat tinerii liberali – de a oferi mărţişoare tuturor doamnelor şi domnişoarelor din oraş întâlnite în cale, alături de câteva cuvinte de bine. Efectul a fost deosebit: toate feţele au radiat câteva momente de o bucurie sinceră – atât a celor ce ofereau dar mai ales a celor ce primeau acest simbol al primăverii“, a susţinut primarul din Sântana.

Recomandările redacției