Lupse

Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) răspunde provocării lansate de conducerea Tribunalului care cere justiţiabililor să prezinte ce aşteptări au din partea instanţei. Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, a depus la registratura Tribunalului o solicitare prin intermediul căreia cere înfiinţarea unor complete specializate în problemele asociaţiilor de proprietari, în condiţiile în care au fost cazuri în care pe rolul instanţelor au fost şi 10-12 cauze pe zi în care erau implicate respectivele asociaţii. „Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad – ULAL apreciază şi consideră binevenită invitaţia dumneavoastră adresată public tuturor cetăţenilor oraşului, invitaţie ocazionată de celebrarea Zilei Justiţiei şi, prin care, în esenţă, oferiţi arădenilor posibilitatea, în calitatea lor de beneficiari ai justiţiei ca serviciu public – să vă comunice aşteptările, părerile şi propunerile referitoare la activitatea instanţelor din Arad”, se arată în documentul depus de ULALA la registratura Tribunalului.

Ministerul aruncă mingea în terenul instanţelor

Reprezentanţii uniunii transmit conducerii instanţei că încă din 2007, Ministerul Justiţiei a transmis Ligii Habitat, din care ULALA face parte, că există posibilitatea înfiinţării unor secţii sau complete specializate, unde acest lucru se impune ca urmare a naturii şi numărului cauzelor, înfiinţarea lor urmând să rămână la aprecierea instanţei locale. „Aşa cum am subliniat la început, apreciem deschiderea reală de care daţi dovadă, invitaţia dumneavoastră fiind un prilej deosebit  şi un moment oportun de a reitera solicitarea privind examinarea posibilităţii înfiinţării  în Arad a unei secţii sau a unui complet specializat în problematica asociaţiilor de proprietari”, se mai arată în document.

De menţionat că în solicitarea trimisă de Liga Habitat în 2007 Ministerului Justiţiei, se arată şi motivele pentru care se cere înfiinţarea unor complete specializate. Încă de atunci, la nivel naţional au fost identificate mai multe probleme: numărul mare al litigiilor care ţin de fondul locativ, mai ales cele legate de organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietri; tergiversarea proceselor privind restanţierii/delapidatorii din asociaţii şi tergiversarea aplicării hotărârilor definitive de către unii executori judecătoreşti.

Dorina Lupşe ne-a declarat că prima solicitare a fost trimisă iniţial Ministerului Justiţiei în condiţiile în care procesele durau atunci doi sau trei ani. „Prin modificările care au fost aduse ulterior legislaţiei termenele sunt mai scurte acum, dar ntre timp s-au înmulţit cauzele în care sunt implicate asociaţiile. Cele mai multe procese sunt pentru recuperarea restanţelor, dar sunt şi procese între conducerile asociaţiilor şi membri sau între membri”, a declarat Dorina Lupşe.

În încheiere aceasta susţine că ar fi bine ca şi alte ONG-uri, dar şi cetăţenii să vină cu propuneri menite să îmbunătăţească activitatea instanţelor.

Propunerile şi sugestiile vor fi analizate

La rândul său, Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului, susţine că propunerile şi sugestiile primite urmează să fie analizate. „Toate propunerile şi sugestiile vor fi analizate de conducerea instanţei cu cea mai mare seriozitate. La conferinţa de presă care va fi organizată cu prilejul Zilei Justiţiei vom prezenta propunerile primite şi la ce concluzie s-a ajuns”, susţine Diana Dărăban.

 

Recomandările redacției