Instanţa Curţii de Apel Timişoara s-a pronunţat, luni, în cazul avocatului Radu Scorobete, judecat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 292 NCP – cumpărarea de influenţă. Judecătorii l-au condamnat pe apărătorul legii la doi ani de închisoare cu suspendare, dar şi interzicerea unor drepturi civile.
Marius Gabriel Cojocaru, consilier în cadrul Biroului de relaţii publice al Curţii de Apel Timişoara, ne declară: „Radu Scorobete urmează să fie supravegheat pe o perioadă de patru ani. De asemenea, trebuie să urmeze cursuri de reeducare în cadrul serviciului de probaţiune şi este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii, neremunerată, timp de 80 de zile lucrătoare, la Consiliul Local Lipova sau la Consiliul Local Şiştarovăţ. Tot instanţa a mai stabilit ca Scorobete Radu să plătească 3500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare”
Fiind la prima instanţă, avocatul din Lipova poate face apel în termen de 10 zile şi, dacă va uzita de acest drept, dosarul va ajunge pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În rechizitoriul întocmit în primăvară, procurorii precizau că, “în perioada 11-12.03.2014, în calitatea sa de avocat în cadrul Baroului Mehedinți, asigurând asistență juridică unei persoane cercetate în stare de reținere pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, Scorobete a promis unui ofițer de poliție judiciară, din cadrul Poliției orașului Lipova, că îi va remite suma de 500 de euro pentru ca acesta să intervină la un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova. Scopul acestei intervenții a avocatului era acela de a-l determina pe procuror să dispună, față de clientul său, o măsură preventivă, neprivativă de libertate, astfel încât acesta să fie pus în libertate la expirarea perioadei de reținere și să fie cercetat în continuare în stare de libertate. De precizat este faptul că, în realizarea activității infracționale, inculpatul Scorobete Radu a dat dovadă de prudență, în sensul că s-a ferit să remită suma de 500 de euro înainte de luarea hotărârii cu privire la clientul său. Chiar a insistat ca acest lucru să se petreacă la biroul său, atunci când va avea certitudinea că suspectul va fi cercetat în stare de libertate”.
La data de 12.03.2014, față de inculpatul Radu Scorobete s-a dispus măsura controlului judiciar.

Recomandările redacției