O sută de companii din agricultura românească au în derulare contracte de arendă sau concesiune cu Agenţia Do­meniilor Statului (ADS) pentru 220.000 de hectare de teren, semnate în cea mai mare parte pentru 49 de ani, aceste suprafeţe reprezentând 80% din totalul concesionat sau arendat de instituţia aflată în sub­ordinea Ministerului Agriculturii.

În medie, companiile cu teren „închiriat“ de la ADS au plătit anul trecut redevenţe de 575 lei/hectar (130 euro/ha), la jumătate faţă de nivelul din piaţa liberă.

Fermele industriale, cu peste 1.000 de hectare luate de la ADS, direcţionează către instituţie sub 10% din încasările anuale având în vedere că o astfel de unitate obţine o recoltă medie de 6 tone de grâu/hectar, produc­ţie ce s-a tradus anul trecut în încasări în medie de 6.000 lei/hectar. Această arendă este la jumătate faţă de piaţa liberă din România sau de cinci ori mai mică decât în Austria. Mai mult, firmele au terenurile aproape pe gratis având în vedere că în calitate de arendaşi ai acestor suprafeţe firmele au primit anul trecut subvenţii europene de 130 euro/hectar, ceea ce înseamnă că fondurile încasate automat de la Bruxelles acoperă în totalitate nivelul sumelor datorate ADS.

Sursa: Media Fax Economic

Recomandările redacției