ambulatorConsiliul Județean reușește să aducă bani nerambursabili, pentru investiții importante. Un proiect al administrației județene, depus spre finanțare acum câțiva ani a fost de curând acceptat. Este vorba de reabilitarea și dotarea cu aparatură a ambulatoriului integrat al Spitalului Județean, proiect estimat la peste 34 de milioane de lei.

Așa cum anunța conducerea administrației, planul Consiliului Județean este să găsească și alte surse de finanțare pentru proiecte de investiții, în afara bugetului propriu. În lipsa fondurilor de la Ministerul Sănătății, administrația a căutat să acceseze finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013, pentru amenajarea și dotarea cu aparatură a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență. Pentru acest proiect s-au făcut demersuri și în anii trecuți, însă doar anul acesta proiectul a primit undă verde spre finanțare.

Proiectul este considerat eligibil, dar contractul de finanțare va fi semnat după vizita unor specialiști în implementarea de proiecte pe bani europeni. Săptămâna aceasta, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Vest vor veni la CJA și dar și la Spitalul Județean, ca să vadă unde și cum vor fi făcute investițiile.

Înainte de vizita experților ADR, aleșii județului trebuie să aprobe documentațiile tehnico-economice pentru proiectul „Ambulatoriul integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – Reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”. După cum arată documentele ce vor fi supuse la vot, în total, proiectul se ridică la peste 34,78 de milioane de lei, din care, prin POR, CJA ar urma să primească finanțare nerambursabilă de peste 25,5 milioane de lei. Consiliul Județean va trebui însă să asigure o contribuție substanțială la cheltuieli, proiectul fiind unul pe termen lung. Reabilitarea ar urma să se facă pe o suprafață de 5.185 de metri pătrați, iar în ceea ce privește echipamentele, prin proiect ar urma să fie achiziționate mai multe aparaturi, instalații și mobilier nou, specific unității medicale. Lucrările se vor derula pe o perioadă de 16 luni de la semnarea contractului de execuție. Consiliul Judeţean Arad urmează să semneze în perioada imediat următoare, contractul de finanţare prin POR, pentru acest proiect.

Din bugetul Consiliului Județean, anul acesta se continuă și încep mai multe investiții în sistemul medical. Între acestea, cele mai importante sunt construcția Secției TBC din Grădiște și extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Reabilitarea incintei spitalului, ce presupune împrejmuirea și dotarea cu un sistem de securizare și monitorizare sunt alte lucrări ce se vor derula în acest an.

Pentru mai multe detalii, consultați următoarele documente:

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii (anexă la hotărârea CJ)

REFERAT privind modificarea hotărârii CJ Arad nr. 219/09.08.2010 referitoare la aprobarea proiectului „Ambulatoriul integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – Reabilitare/Modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate” şi a cheltuielilor aferente acestui proiect

Recomandările redacției