primariiPrimarii vor ştii câţi bani primesc de la Consiliul Judeţean, mai repede, înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Împărţirea su­melor din TVA şi impozit pe venit va fi supusă aprobării CJA, în şedinţa extraordinară de săptămâna aceasta.
Aleşii judeţului se reunesc mai repede, înaintea şedinţei ordinare a CJA, stabilită pentru data de 27 a lunii, şedinţă în care urmează să fie supus la vot bugetul administraţiei. Mâine, consilierii judeţeni vor participa la o şedinţă extraordinară, pe a cărei ordine de zi sunt câteva proiecte de interes.
Dacă până acum, repartizarea banilor către primăriile din judeţ se supunea la vot în aceeaşi şedinţă în care era dezbătut bugetul, acum, fondurile pentru localităţile din judeţ pot fi aprobate mai repede. Reprezentanţii CJA spun că este vorba de o modificare a legislaţiei care permite aprobarea repartizării sumelor defalcate, chiar dacă bugetul nu a fost aprobat.
Astfel, aleşii judeţeni îşi vor putea exprima votul vizavi de repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale, a cotei de 20 la sută din sumele alocate din TVA, pentru echilibrarea buge­telor locale şi din sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit, pe anul 2013 şi estimări pentru anii 2014-2016. De asemenea, supuse aprobării vor fi şi proiectele de repartizare a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, destinate finan­ţării cheltuielilor privind drumurile ju­deţene şi comunale şi cele destinate unor consilii locale, pentru susţinerea cheltuielilor cu infrastructura. Şi împrumuturile făcute de administraţia judeţeană vor reveni în atenţie, în această şedinţă. Proiectele vizează doar modificări la creditele de tip reînnoibil de 19,4 milioane de euro şi şapte milioane de euro. Mai exact, administraţia nu contractează niciun nou împrumut, ci, cel mai probabil realocă anumite fonduri disponibile, pentru anumite investiţii.

Recomandările redacției